Dane Starink (links) reikt de Gouden Schoen uit aan Piet Ratsma.
Dane Starink (links) reikt de Gouden Schoen uit aan Piet Ratsma. Foto: Roel Kleinpenning

Gouden Schoen voor onfortuinlijke doelman

Algemeen

Gaanderen - De Gouden Schoen wordt elk jaar uitgereikt aan de topscorer van de gemeente Doetinchem. Door het coronavirus is het voetbalseizoen abrupt afgebroken.
De redactie van deze krant heeft in overleg met Jeannette Schoenmode, die de bokaal beschikbaar stelt, besloten om dit seizoen geen winnaar toe te kennen. Daarvoor waren de verschillen in de top van het klassement te klein en bovendien was het aantal gespeelde wedstrijden niet evenredig. “We vonden het niet fair om een winnaar uit te roepen”, aldus eindredacteur Martijn Kraan.

Toen de KNVB besloot het voetbalseizoen af te breken vanwege het coronavirus (zie ook kader hiernaast), doemde al snel de vraag op: wat te doen met de Gouden Schoen?

Geen eindstand, maar we vonden het ook zonde om de fraaie bokaal een jaar in de kast op te bergen. Dus deden we een oproep op onze website en social media: wie verdient deze prijs als alternatief? Teammanager van VV Doetinchem Pieter Melissen nomineerde Piet Ratsma, doelman van het eerste van zijn club. “Hij brak eerder dit seizoen in de wedstrijd tegen HC’03 zijn scheen- en kuitbeen en met zijn 37 jaar betekent dit hoogstwaarschijnlijk het eind van zijn carrière. Hij heeft jarenlang in het eerste elftal van Viod en vv Doetinchem gekeept en om dan zo te moeten stoppen met je hobby is dan erg sneu en zuur”, schreef Melissen.

Reden genoeg om Piet Ratsma (rechts op de foto) uit te nodigen bij Jeannette Schoenmode, waar Dane Starink (links) de onfortuinlijke keeper de wisselbeker en een mooie cadeaubon van 100 euro overhandigde. “Heel mooi én verrassend, om op deze manier een hart onder de riem te krijgen”, reageerde Ratsma. “Ik heb 30 jaar gespeeld, zonder serieuze blessures en dit jaar voelde ik me fitter dan ooit. En toen dat moment tegen HC’03. Het was een te korte terugspeelbal en bij het uitkomen botste ik tegen de tegenstander. Pure pech, het was een ongelukkige situatie.”

De Haagse doelman moest dezelfde avond onder het mes en kon daarna aan de revalidatie beginnen. “Negen maanden tot een jaar staat er wel voor, maar door de corona heb ik een tijd lang geen fysiotherapie kunnen krijgen dus ik ben er nog wel even zoet mee. Of ik nog aan het voetballen kom? Dat zien we wel, mijn eerste prioriteit is om weer goed aan het lopen te komen.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier