Ben Beijer kijkt uit op de Walmolen vanaf zijn appartement. (foto: Roel Kleinpenning)
Ben Beijer kijkt uit op de Walmolen vanaf zijn appartement. (foto: Roel Kleinpenning) Foto: Roel Kleinpenning

Ben Beijer bekijkt ‘t anders: Vrijwillig

Algemeen

Steeds meer mensen kopen via internet. Begrijpelijk als je niet van huis kunt in verband met coronamaatregelen, maar minder logisch als je gewoon mobiel bent.

Wel hebben we allemaal een mening over winkelpanden die leeg komen te staan. De meesten vinden dat een slechte ontwikkeling. Toch raar, want winkeliers zijn het helemaal met u als consument eens. Daarmee lijkt het probleem al bijna opgelost. U koopt weer bij de plaatselijk winkel, en de winkelier beloofd dat hij open zal blijven. Goede deal toch?

Pas geleden zat ik rustig in de wachtkamer van ons streekziekenhuis. Terwijl ik mijn krantje las, hoorde ik drie dames en een heer hun ongenoegen uitspreken over het teruglopende winkelbestand. “Er komen tegenwoordig wel restaurants maar steeds minder winkels”, hoorde ik de ene dame tegen de man zeggen. “Nog even en dan kun je nergens meer terecht.”

“Helemaal gelijk, Gerda”, bromde de man. “Het gaat tegenwoordig goed achteruit in dit land. Dat is een heel verschil met Duitsland, want daar haal ik de meeste boodschappen, kan ik gelijk tanken.”

“Goed bekeken, Wim” zei de andere dame, “wij gaan al jaren naar Anholt en Rees. Ze begrijpen er hier niets van, daarom sluiten die winkels hier ook. “

Toen ik vroeg in welke branche zij als middenstandexperts een winkel hadden en opmerkte dat het fijn is dat zij in ieder geval wel de winkels in Duitsland steunen, kreeg ik in verband met de anderhalve meter nog net geen klap voor mijn hoofd, maar als blikken konden doden was dit mijn laatste column geweest.

De consument die via internet of ver van huis koopt moet eigenlijk niet klagen. Zij besluiten vrijwillig elders te kopen, waardoor mensen hier verplicht zijn hun winkel te sluiten.

Jaren geleden wist ons ‘cadeau’ kleinzoontje Jelle van 5 al wat vrijwillig betekende. “Opa Ben”, zei hij, “papa en Natasja zijn helemaal niet getrouwd, wist je dat? Die zijn vrijwillig bij elkaar.”

Goed gaon.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant