Herman Peeters van Slijterij Peeters uit Wehl.
Herman Peeters van Slijterij Peeters uit Wehl. "Door de Achterhoekse nuchterheid is er begrip voor elkaar." Foto: Roel Kleinpenning

‘Gemoedelijk, er is begrip voor elkaar’

Algemeen

Doetinchem/Wehl/Gaanderen - De detailhandel is hard geraakt. Winkelstraten waren in het begin van de coronaperiode zo goed als uitgestorven. Inmiddels leeft het weer in de winkelcentra. “Het is goed te merken dat de samenleving weer op gang is gekomen.“

door Hans Hissink

Waar veel lokale winkeliers hun inkomsten zagen dalen of zelfs de winkel noodgedwongen moesten sluiten, daar draaiden de supermarkten recordomzetten. Jan Markwat is eigenaar van supermarkt Plus in Dichteren en merkt een duidelijke verandering vergeleken met de situatie in maart. “De eerste persconferentie van minister-president Rutte zorgde voor een hamstereffect. Dat is duidelijk minder geworden. Je merkt dat de samenleving wat losser wordt, mensen durven weer een praatje te maken. De scholen tegenover ons zijn weer geopend, dat brengt weer andere levendigheid met zich mee.” Dat het allemaal wat losser wordt, betekent niet dat er iets gaat veranderen in de Plus supermarkt. “Eerst maar eens afwachten wat deze lossere samenleving brengt. De grenzen gaan weer open, de vakantie komt er aan, niemand weet welke gevolgen dat met zich meebrengt.”

Begrip voor elkaar

Dane Starink van Schoenmode Jeannette uit Gaanderen ziet dat de mensen in maart en april de kat uit de boom keken, maar nu weer gewoon naar de winkel komen. “Ondanks de nodige aanpassingen in de winkel, zoals een passcherm waardoor we de klanten toch goed konden helpen, waren de mensen voorzichtig. Het wordt allemaal wat losser, maar iedereen houdt wel goed rekening met elkaar en blijft voldoende afstand houden.. Als het druk is in de winkel, wachten mensen buiten tot ze naar binnen kunnen of ze vragen of ze binnen mogen komen. Het is fijn dat het bij ons zo gemoedelijk gaat en dat er begrip is voor elkaar.”

Dat kan Herman Peeters van Slijterij Peeters in Wehl beamen. “Dat komt door de Achterhoekse nuchterheid, we doen wat we moeten doen, zowel de klanten als de ondernemers zelf.” Wat omzet betreft heeft Peeters niet zoveel te klagen. “Die was redelijk doordat nieuwe klanten zich aandienden omdat er in Duitsland geen boodschappen gedaan konden worden. De laatste twee weken zie je aan de verkopen dat er wel weer méér feestjes plaats vinden.”

Mensen weten gelukkig de weg weer te vinden naar de winkels. “Waar de één zich netjes houdt aan de regels, daar heeft de ander er lak aan,” dat moet veranderen volgens Herman Peeters. De tendens onder de ondernemers is dat er niet veel gaat veranderen in de winkels. Zij laten zich leiden door de mensen die weloverwogen de richtlijnen bepalen.

Lokaal shoppen

Ondanks verdere versoepeling blijven ondernemers zich houden aan de richtlijnen die door het kabinet voorgeschreven worden. “Ik laat me leiden door de mensen die de beslissingen nemen. Als het moet, dan moet het,” zegt Herman Peeters die meeleeft met de ondernemers die zware tijden meemaken. Dane Starink hoopt dat een tweede coronagolf uitblijft. “Hopelijk blijven mensen nadenken en rekening houden met elkaar, dan komt alles goed! Laten we deze periode zien als iets waardoor klanten zich weer bewuster zijn geworden van het belang van lokaal shoppen. Dat is gunstig voor verenigingen die worden gesponsord door deze lokale ondernemers, voor de werkgelegenheid én de leefbaarheid in dorpen en steden!”

Samenwerking

Plus Dichteren heeft de samenwerking met de plaatselijke horeca gezocht. In de winkel zijn dagelijks verse producten van Mexicaans restaurant Gringo’s te verkrijgen. “Een mooie manier om als lokale ondernemers elkaar te ondersteunen in deze periode.”


Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier