Afbeelding

25ste grote bedrijfszonnedak in Doetinchem

Algemeen

Doetinchem - Deze maand is in de gemeente Doetinchem het 25ste grote zonnedak van een bedrijf, instelling of agrariër in bedrijf gegaan. 

De realisatie van het aantal grote zonnedaken met 350 zonnepanelen of meer komt momenteel in een versnelling.

Mede dankzij het project ‘Zonnige Bedrijven’ van de gemeente Doetinchem en Agem.
Het Graafschap College en het Rietveld Lyceum in Doetinchem zijn twee grote concrete voorbeelden. Op de daken van beide onderwijsinstellingen worden de komende jaren in totaal tweeduizend zonnepanelen geplaatst. Ook de Slagman Groep uit Doetinchem sluit aan bij dit duurzame initiatief. Het innovatieve metaalbedrijf heeft de afgelopen maand een zonnedak in gebruik genomen met ruim 660 zonnepanelen.
Op vrijdag 19 juni nam Frank Klaassen, projectleider bij de Slagman Groep, het duurzaamheidsstokje over van Jeroen Sanders van het Rietveld Lyceum. Via deze ‘estafette’ wil de gemeente Doetinchem meer bedrijven inspireren om zonnedaken te realiseren.
Naast deze 25 grote zonnedaken zijn er in de gemeente Doetinchem naar schatting al ongeveer 100 kleinere bedrijven met een zonnedak- installaties van 50 tot 350 zonnepanelen. ‘Er ligt een enorm potentieel voor meer duurzame energie’, stelt wethouder Frans Langeveld van gemeente Doetinchem. ‘In de gehele provincie Gelderland liggen op zo’n 90% van de grotere daken nog geen zonnepanelen. In de Achterhoek proberen we om daar verandering in aan te brengen. Uit overleg met onze ondernemers blijkt dat het ontbreekt aan advies op maat. Een ondernemer heeft zelf geen tijd om uit te zoeken hoe zijn bedrijf zonnepanelen op het dak krijgt, laat staan daar goede begeleiding of duidelijkheid over de financiering bij te regelen, terwijl Agem daarbij kosteloos kan ondersteunen’.

Projectleider Paul Wallerbos, werkzaam bij Agem: ‘Bedrijven, instellingen en agrariërs denken steeds vaker na over het verduurzamen van hun bedrijfspand, maar zien door de bomen vaak het bos niet meer. Daarnaast zijn pandeigenaren vaak niet op de hoogte van de eisen en mogelijkheden rondom subsidie. Wij geven daar kosteloos en onafhankelijk een advies over.’ Wallerbos benadrukt dat nog niet alle daken geschikt zijn, bijvoorbeeld vanwege de draagkracht of asbest. Ook zijn er in de Achterhoek problemen met de capaciteit van het elektriciteitsnetwerk.
Frank Klaassen, projectleider bij de Slagman Groep: ‘Met deze zonnepanelen wekken we 200.000 kWh groene stroom per jaar op en verduurzamen we daardoor een groot deel van ons energieverbruik. Daarnaast leveren we de stroom die we over houden, bijvoorbeeld op zondag, aan Doetinchemse bedrijven en huishoudens.’
Het programma “Zonnige Bedrijven” van Agem helpt momenteel al 400 ondernemers in de Achterhoek om de voordelen van zonnepanelen op een bedrijfsdak beter te benutten. Bedrijven in de Achterhoek met een beschikbaar dakoppervlak groter dan 500 m² kunnen deelnemen door contact op te nemen met Agem. Meer informatie is beschikbaar op: www.zonnigebedrijven.nl

Afbeelding

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant