Billy en Willem van groep 3 Wis en Wierig Gaanderen.
Billy en Willem van groep 3 Wis en Wierig Gaanderen. Foto: Roel Kleinpenning

Kinderen de natuur in

Algemeen

Gaanderen - In het buitenboek ‘50 Dingen in de natuur die je gedaan moet hebben voor je twaalfde’, staan 50 opdrachten die kinderen in de natuur kunnen gaan doen. Kinderen vanaf groep 3 kunnen zo de natuur dicht bij huis ontdekken. Het eerste boek werd door leerlingen van basisschool Wis en Wierig uit Gaanderen overhandigd aan wethouder Ingrid Lambregts.

door Carla van der Meer

Billy en Willem (foto) uit groep 3 bekijken meteen wat er allemaal in het boekje staat. “Leuk”, vinden ze. “We gaan samen met het boekje op pad.” Beiden houden van de natuur. “Ik ga vaak wandelen bij de Posbank”, vertelt Willem. “Dan kijk ik rond naar de plantjes. We wandelen elke week wel 2 kilometer.”

“Ik laat de hond uit in het park”, zegt Billy. “Ik kijk naar beestjes. In de klas hebben we het gehad over kriebelbeestjes. Ik heb een blauwe tor in het bos gezien.”

Het buitenboek wordt op de 21 basisscholen van de gemeente Doetinchem in de groepen 3 uitgereikt. Het boekje bestaat uit een algemeen gedeelte en er zitten zes bladzijden in die speciaal op Doetinchem en omgeving gericht zijn. “Het is belangrijk om kinderen zo vroeg mogelijk kennis te laten maken met de natuur”, zegt Jacqueline Kiwitz van BuitenLokaal. “Met dit boekje gaan ze samen met ouders, opa of oma de natuur in. We zeggen er meteen bij dat ze morgen niet alle 50 opdrachten klaar hoeven te hebben. Ze hebben tot hun twaalfde de tijd.”

De natuur is heel belangrijk bij Wis en Wierig. De basisschool ligt mooi in het groen, maar het gaat er nog groener worden. “We zijn bezig met het veranderen van het schoolplein in een natuurplein dat we als een soort buitenlokaal willen gaan benutten”, vertelt locatieleider Caroline de Lepper. “Er komt een moestuin en een pluktuin als educatie. De kinderen tekende hun droomplannen voor het plein.” 

“Het is heel leuk om met de kinderen de natuur in te gaan”, vertelt wethouder Ingrid Lambregts. “We vinden dit als gemeente een mooi project.” Het overhandigen van het boekje aan de wethouder is in coronatijd een uitdaging. Via een parcours werd het boek in een emmer richting de wethouder gebracht. Alle kinderen van groep 3 van de basisscholen in de gemeente Doetinchem gaan met het boekje aan de slag. Kinderen van groep 4 tot en met 8 die ook met het boekje aan de slag willen, kunnen dit kopen bij kinderboekenwinkel Meester Mokka in Doetinchem.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier