Clément Vlasblom, Karin Kappert en hun kinderen Lynn en Stijn zitten eindelijk weer eens bij Paddy's aan tafel. (foto Roel Kleinpenning)
Clément Vlasblom, Karin Kappert en hun kinderen Lynn en Stijn zitten eindelijk weer eens bij Paddy's aan tafel. (foto Roel Kleinpenning) Foto: Roel Kleinpenning

‘Heel lang naar uitgekeken’

Algemeen

Doetinchem - Tweede pinksterdag om 12.00 uur gingen na 11 weken de horecadeuren en terrassen weer open. Zowel de horeca-ondernemers als de gasten hadden lang uitgekeken naar dit moment. Het liep in de eerste openingsweek nog niet echt storm. “Iedereen kijkt toch eerst de kat uit de boom, mensen zijn voorzichtig.”

door Hans Hissink

Bij Michiel Jansen van Paddy’s zat de schrik er goed in. “We waren op wintersport. Een dag voor dat alles dicht ging in Oostenrijk, vertrokken wij naar huis en kwamen ook de eerste afmeldingen binnen voor de viering van de Ierse feestdag St. Patrick´s Day, op 16 en 17 maart bij Paddy’s. Op dat moment dacht ik al dat we hier ook zouden gaan sluiten. 15 maart om 18.00 uur moesten we dus dicht. Er zaten zo’n 15 gasten in de zaak, sommigen nog aan het voorgerecht. Ik heb netjes uitgelegd wat er in de persconferentie verteld was en gevraagd of zij wilden betalen omdat om 18.00 uur de boel leeg moest zijn. Wel heel erg abrupt.”

Bar & Bistro Jules van Juliën Gerritsen was pas sinds half november vorig jaar geopend. “Ik had er niet echt rekening mee gehouden dat het hier zo snel zou gaan. Samen met de chef-kok hadden we net de nieuwe menukaart klaar en dan moet je ineens dicht. We zijn nieuw in Doetinchem en het werd steeds drukker. De laatste maand dat we open waren, was onze beste maand. Nu leeft het gevoel dat we na 11 weken helemaal opnieuw moeten beginnen.”

Creatieve dingen

De sluiting van de horeca kwam voor Robbie Welling van Stadscafé Simons niet als een grote verrassing. “Ik had het enigszins zien aankomen. Je zag het ook in ander landen gebeuren.” De gedwongen sluiting zette iedereen tot nadenken en dat leverde best wel creatieve dingen op. Bij Simons is de sluiting onder andere gebruikt om de zaak op te knappen. “Daarnaast hebben we heel veel leuke en nieuwe dingen gedaan. We hebben mogelijkheden gecreëerd om maaltijden te bezorgen en af te halen. Er is een Simons loterij geweest en verder zijn we met de bak- en barfiets én met de ijskof-fiets Doetinchem rond gegaan. Dat was een groot succes. Zo houd je toch contact met de mensen. Op dezelfde dag dat we weer open gingen, is Simons To Go geopend op de plek naast het Stadscafé waar voorheen een juwelier in zat,” vertelt Robbie Welling.

Bij Paddy’s werd schoongemaakt als nooit tevoren. “Dan kom je nog eens iets tegen. Een ticket uit 1999 van de beachparty in Vorden waar Anouk opgetreden heeft. Die kwam ineens achter een kast vandaan,” vertelt Michiel Janssen lachend. “Tijdens onze take-away weken hebben we gelijk een veranderde menukaart gepresenteerd met allemaal nieuwe gerechten.” Het snackloket Snacktrick naast Bar & Bistro Jules is verdwenen tijdens de horecasluiting. “We hoefden geen intensieve schoonmaakactie te doen omdat we pas open waren. Het snackloket is wel weg. Door een schuifkozijn dat open kan is er meer binding mogelijk tussen het terras en de keuken,” legt Juliën Gerritsen uit.

Veilige plek

Hét mag dus weer. De mensen weten de weg naar de horeca weer te vinden. “Er is nog geen stormloop geweest, maar ik hoop wel dat de mensen weer durven te komen. De horeca is immers een veilige plek waar hygiëne heel hoog in het vaandel staat,” aldus Gerritsen. Michiel Jansen hoopt het liefst dat alles weer gauw normaal wordt. “Naast uiteraard de inkomsten heb ik het sociale aspect gemist. De oudere klanten die voorheen lekker een hapje kwamen eten durven nog niet zo goed. Met hen heb ik afgesproken dat wij het eten willen komen brengen. Zo houd je toch contact met de klanten die niet goed durven en op dit moment teveel risico lopen.”

Clément Vlasblom en Karin Kappert vonden het heerlijk om na zo’n lange tijd met hun kinderen Stijn en Lynn weer aan te schuiven bij Paddy’s. “Het is lekker om weer ergens te kunnen gaan eten. We hebben ook wel take-away maaltijden van Paddy’s gehad, maar het is gewoon fijn om eens een keer geen afwas te hebben. De kinderen vroegen ook regelmatig wanneer we weer eens een hapje gingen eten.”
Henry Massop zat met zijn vriendin Corine op 1 juni eindelijk weer bij muziekcafé Merleyn op het terras. “Het was weer geweldig. We hebben niet alleen het biertje gemist, maar vooral ook de spontane en al dan niet toevallige ontmoetingen.”

Gelijke maten

Robbie Welling is ook voorzitter van de Koninklijke Horeca afdeling Doetinchem. In deze functie heeft hij veelvuldig contact met de horeca in Doetinchem en de gemeente. “Ik ben bijvoorbeeld met terrastekeningen langs de horeca-ondernemers gegaan voor onderlinge overeenstemming, want er moesten wat aanpassingen doorgevoerd worden gezien de maatregelen waar we ons aan moeten houden. Verder zijn de lijntjes met de gemeente heel kort en goed. Er wordt bijvoorbeeld soepel omgegaan met diverse belastingen die wij moeten betalen. Een ander mooi voorbeeld is de geplande sluiting van de fietsbrug vanaf 15 juni. Die hebben we kunnen voorkomen door samen een vuist te maken.”

Volgens Welling is er nog veel te weinig mogelijk. “We zijn gestart met mooi terrasweer. Met slecht weer wordt het al lastiger. Hopelijk gaan de oogkleppen af en worden de maatregelen versoepeld door de kritische geluiden die overal gehoord worden. Mijn grootste wens is dat er met gelijke maten wordt gemeten. Als ik kijk naar de verschillende maatregelen voor horeca, winkels en een demonstratie in bijvoorbeeld Amsterdam dan is dat nu niet het geval.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier