Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem.
Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem. Foto: Bert Vinkenborg

‘Ik was verbijsterd en verbouwereerd’

Algemeen

Doetinchem - Een extra lange column ‘In gesprek met de burgemeester’, over de fraudezaak die aan het licht is gekomen in de gemeente Doetinchem en over arbeidsmigranten

door Bert Vinkenborg

Burgemeester, we zijn allemaal opgeschrikt door het bericht dat een ambtenaar van de gemeente meer dan een miljoen euro heeft verduisterd. Inmiddels blijkt het volgens de jongste informatie zelfs om 1,8 miljoen te gaan. Wat was uw reactie toen u het hoorde?

“Ik was in eerste instantie verbijsterd en verbouwereerd. Daarna werd ik heel boos. Het nieuws is bij iedereen –gemeenteraad, college en alle medewerkers- ingeslagen als een bom. Iedereen heeft dezelfde verbijstering en boosheid. Ik vind het onbegrijpelijk en ontoelaatbaar dat iemand op deze manier met gemeenschapsgeld omgaat. Dat je op zo’n manier het vertrouwen van de Doetinchemse gemeenschap en van onze organisatie beschadigt.”

Hoe heeft het kunnen gebeuren?

“Daarover kunnen we op dit moment geen details delen omdat er een strafrechtelijk onderzoek start dat we niet in de weg willen lopen. Daarnaast starten we ook een procedure om het geld terug te krijgen. Het mag duidelijk zijn dat onze interne controlesystemen onvoldoende hebben gewerkt. We starten daarom onder begeleiding van een externe adviseur een intensief onderzoek naar de controle op onze processen rondom inkoop & aanbesteding, facturatie en betaling.”

Dat klinkt niet erg transparant: ‘we kunnen hier geen uitspraken over doen’…

“We willen in deze zaak zo transparant mogelijk zijn. We vinden het verschrikkelijk wat er is gebeurd en ik snap de emotie en boosheid. Iedereen heeft het recht om zo goed mogelijk geïnformeerd te zijn over deze publieke zaak. Maar we moeten ook voorzichtig zijn en het strafrechtelijke onderzoek niet ondermijnen. Ook hebben we te maken met regels rondom privacy en arbeidsrecht. Maar ik beloof dat we ons inspannen om zo transparant mogelijk te zijn over deze zaak. Dingen die we nu nog niet kunnen zeggen, kunnen we later misschien wel openbaar maken.”

Arbeidsmigranten

Naast dit nieuws is corona nog steeds actueel. Onlangs zijn in Nederland drie vleesverwerkende bedrijven gesloten wegens een uitbraak van corona onder de werknemers. Het gaat vooral om arbeidsmigranten. Wat is het probleem?

“De directe aanleiding zijn de coronainfecties bij een relatief groot aantal werknemers. Om die reden is een aantal bedrijven stilgelegd. Niet alleen was het een gevaar voor die werknemers, maar voor ons allemaal. De kern van het vraagstuk is drieledig. De huisvesting is vaak te krap met gebrekkige hygiëne. In de tweede plaats de omstandigheden op de werkplek wanneer men daar te kort op elkaar staat en in de derde plaats het vervoer van groepen naar en van de werkplek met te veel personen in te kleine busjes.”

Wat is de situatie in Doetinchem?

“De arbeidsomstandigheden in onze gemeente zijn over het algemeen wel op orde. Het enige grote vleesverwerkende bedrijf is Esbro op het A18 bedrijventerrein. Wij hebben over de huidige problematiek contact met Esbro. Zij onderscheiden zich in deze zaak in positieve zin. Er lopen binnen het bedrijf keurmeesters van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA. Het waren dezelfde keurmeesters die niet meer naar Groenlo wilden omdat zij daar de werkomstandigheden te riskant vonden, ook voor hun eigen gezondheid. Voor de bemiddeling, huisvesting en vervoer van buitenlandse werknemers bij Esbro zorgt Flexfactory en dat doen ze prima.”

Arbeidsmigranten, die vaak op een kluitje wonen op afstand van de bedrijven, groepsvervoer, slechte werkomstandigheden, slechte betaling en besmettingsrisico. Is hier sprake van moderne slavernij?

“Er zijn misschien wel bedrijven die gebruik, of beter gezegd misbruik, van het huidige systeem maken. De arbeidsmigranten zelf hebben over het algemeen geen bezwaar tegen een pakketdeal van werk, vervoer en huisvesting. Als er toch misbruik van gemaakt wordt, durft men over het algemeen niet te protesteren uit angst voor zijn baan. Wij hebben in Nederland meer dan een eeuw gestreden voor goede arbeidsomstandigheden. Die gelden net zo voor arbeidsmigranten als voor de Nederlanders zelf.”

Een toename van de werkeloosheid dreigt. Wat betekent dat voor minder populaire beroepen en seizoensarbeid?

“Ook bij een teruglopende economie blijven wij afhankelijk van buitenlandse arbeidskrachten Bij gelijke arbeidsvoorwaarden zou het niet moeten uitmaken waar iemand vandaan komt. In de praktijk blijkt dat bij bepaalde zware arbeidsomstandigheden het vaak moeilijk is Nederlandse arbeidskrachten te krijgen.”



Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant