Vuurwerkafval op 1 januari. (foto: Roel Kleinpenning)
Vuurwerkafval op 1 januari. (foto: Roel Kleinpenning) Foto: Roel Kleinpenning

Regels vuurwerk, carbid en wensballonnen Oud en Nieuw

Algemeen

Doetinchem - Om de jaarwisseling zo veilig mogelijk te laten verlopen heeft de gemeente Doetinchem regels opgesteld voor het afschieten van vuurwerk en het schieten met carbid. Iedereen kent wel de harde knallen op oudejaarsdag van het carbidschieten. Dat is een mooie traditie hier in de Achterhoek, maar niet zonder gevaar als er ondeskundig mee omgegaan wordt.

door Carla van der Meer

Voor het carbidschieten worden melkbussen gebruikt. Wanneer het gas in de melkbus, dat van het carbid afkomt, wordt aangestoken, volgt een zeer harde knal. De gemeente heeft een aantal regels opgesteld voor het veilig schieten met carbid en om de risico’s te beperken en vraagt ook extra aandacht voor deze regels.

Buiten bebouwde kom

Carbidschieten is alleen toegestaan buiten de bebouwde kom en onder toezicht van een volwassene. Er mag geschoten worden van 10.00 uur op 31 december tot 2.00 uur op 1 januari. De bussen mogen niet groter zijn dan 40 liter en ze mogen niet afgesloten worden met harde voorwerpen zoals metalen, houten of ander harde materialen. De afstand van een woning moet minimaal 100 meter zijn. En de afstand van stallen en dierverblijven moet minimaal 300 meter bedragen. Er mag alleen geschoten worden op een afgezet terrein en het publiek mag niet binnen de afzetting komen.

Er wordt streng op toegezien dat alle regels goed nageleefd worden. Rond de jaarwisseling gaan medewerkers van de gemeente en de politie samen op pad om te controleren of alles in goede orde verloopt. Het toezicht werkt, want er zijn de laatste jaren minder meldingen geweest van overlast door carbidschieten.

Tijdens de jaarwisseling mag er alleen van 31 december 18.00 uur tot 1 januari 2.00 uur vuurwerk afgestoken worden. Om mensen en dieren te beschermen tegen overlast van het vuurwerk, is er een aantal plaatsen waar binnen een straal van 50 meter geen vuurwerk afgestoken mag worden. Zoals bij het Slingeland Ziekenhuis en dependances hiervan, Bergman Clinics, verpleeg- en verzorgingshuizen, kerken, locaties voor vluchtelingenopvang, kinderboerderijen, dierenasiels, dierenopvanginstellingen, recreatiepark De Koekendaal, park Overstegen, natuurpark De Ruige Horst, stadscentrum, winkelcentra en kinderspeelplaatsen.

Ook is er toezicht door medewerkers van de gemeente en de politie.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant