In gesprek met de burgemeester: de paradox van het kerstfeest

Algemeen

Burgemeester, morgen is het kerstfeest. Het beeld van een van oorsprong christelijk feest verandert echter zienderogen. Hoe komt dat?

“Als je Nederland uit de jaren vijftig vergelijkt met nu dan zijn de verschillen enorm. Zestig jaar geleden was het ondenkbaar dat een supermarkt tijdens de Kerstdagen open zou zijn. Waar het echt om draait deze dagen is het samen zijn en een moment van reflectie hebben. Dat is nog steeds zo, maar vaak op een andere manier. De verandering van de samenstelling van de Nederlandse bevolking speelt ook een rol. Het aantal onkerkelijken is toegenomen en neemt nog steeds toe.”

Veel mensen vieren Kerst met een gezamenlijk kerstdiner met familie of vrienden. Als je in een restaurant wilt eten moet je soms eind november al reserveren. Wat heeft dat met kerstsfeer te maken?

“We leven in een tijd van overvloed en dat uit zich ook in veel eten en drinken. Voor de horeca zijn het topdagen, maar er zijn ook heel veel mensen die helpen dat mogelijk te maken. Dat is het gevolg van onze huidige 24/7 maatschappij. Er is een toenemende groep mensen die gewoon werkt tijdens de feestdagen.”


De tegenstelling tussen welvaart en armoede wordt juist rond Kerst schrijnend zichtbaar. Hoe is dat hier?”

We hebben in Doetinchem helaas ook een groep eenzamen en mensen die onder de armoedegrens leven. Dat wordt juist tijdens de kerstdagen nog eens extra geaccentueerd. Ondanks verschillende initiatieven om ook deze groep te bereiken lukt dat niet in alle gevallen. Er is een mooi voorbeeld dat ik graag wil noemen. De Doetinchemse kok Dolf-Jan Wechgelaer kookte op 17 december voor een groep van 30 mensen en zette hen een viergangendiner voor in het wijkcentrum De Daele. Dat initiatief is opgestart samen met een buurtcoach van Buurtplein en gesponsord door een tiental bedrijven en organisaties.”


Wie zorgt er voor de daklozen tijdens Kerst? Om hoeveel mensen gaat het bij ons? Is er voldoende opvang?

“In Doetinchem gaat het om een stuk of 25 dak- en thuislozen, een bijna onzichtbare groep. Sommigen kiezen daar zelf voor, anderen niet. Mensen in deze groep staan wel heel erg ver van de kerstgedachte af. De voorzieningen zijn er, maar we kunnen ze niet allemaal bereiken. Doetinchem heeft als centrumstad aantrekkingskracht voor deze groep.”


Wat kunnen wij doen om inhoud aan het kerstfeest te geven?

“We moeten nadenken over het afgelopen jaar en ons afvragen wat anders en beter kan. Denk buiten je eigen cirkel en doe wat voor anderen. Iedereen kan wat doen zonder dat het geld kost.”

(tekst: Bert Vinkenborg)

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant