Ralf Seuntjens. (foto: Roel Kleinpenning)
Ralf Seuntjens. (foto: Roel Kleinpenning) Foto: Roel Kleinpenning

‘Fluitconcert na Telstar terecht’

Algemeen

DOETINCHEM – Afgelopen seizoen degradeerde De Graafschap weer eens uit de eredivisie. Met onder andere de komst van Ralf Seuntjens hopen de Superboeren in één jaar weer terug te keren op het hoogste niveau. Het spel en de resultaten van de laatste weken maken de supporters ongerust. Dat is echter niet nodig. “Als promoveren het doel is en het team spreekt dat uit, dan gaan we het redden.”

door Hans Hissink

Na RBC, FC Den Bosch, Telstar en VVV streek Ralf Seuntjens afgelopen zomer neer in de Achterhoek en tekende een contract voor twee seizoenen. ‘Seun of God’ is inmiddels een begrip in voetballand. Iedere thuiswedstrijd hangt het spandoek met de bijnaam van Seuntjens op de Spinnekop, de beruchte tribune achter het doel.

Warm bad

Inmiddels wonend in Lengel is Seuntjens samen met zijn gezin al goed geacclimatiseerd. De Brabantse roots van hebben daar zeker aan bijgedragen. “We hebben het goed naar de zin. De kleine gaat naar de opvang, mijn vrouw is aan het studeren, dat loopt allemaal goed. Zelf ben ik snel opgevangen binnen een positieve groep. Het is een warm bad waar we in terecht zijn gekomen.”

“Van de clubs waar ik gevoetbald heb leeft deze club veruit het meest binnen de eigen regio. Het fanatieke publiek, de sfeeracties. De Graafschap is heel bijzonder hierin. Dat zag ik al toen ik hier met andere clubs kwam, daar kan ik enorm van genieten. Je weet dat er hier wat druk bij komt kijken en die leggen wij ons als team ook op, dat is alleen maar positief.”

De Graafschap is een bewuste keuze geweest. “Er was interesse van andere clubs, maar van een heel ander kaliber dan deze club. Je weet dat de club om directe promotie gaat spelen. Als je dan ziet dat het publiek zoveel sfeer in het stadion teweeg brengt dan is dat een hele mooie ervaring en hartstikke leuk om aan je kinderen en kleinkinderen te vertellen dat je hier gevoetbald hebt.”

Tijdens de eerste dagen bij De Graafschap werd Seuntjes door trainer Mike Snoei gevraagd of hij aanvoerder wilde zijn. “Daar wilde ik eerst over nadenken. Maar natuurlijk wilde ik dat. Het is wel iets moois om bij een club als deze aanvoerder te zijn. Je moet het niet groter maken dan het is. Jongens zoals Ted van de Pavert, Toine van Huizen en Hidde Jurjus zijn ook gewoon stille aanvoerders zonder band. Met zo’n band presenteer je wel de club, maar dat doen we uiteraard met de hele selectie.”

De Superboeren hadden een goede voorbereiding en een hele goede competitiestart waarin zij 14 wedstrijden aaneengesloten ongeslagen bleven. De laatste wedstrijden van het jaar vallen de resultaten tegen. “Tegen FC Den Bosch spelen we heel ongelukkig gelijk. Tegen Telstar moet je gezien de kansen gewoon winnen. Wat dat betreft ligt er niet echt druk op het team. Het pijnpunt is meer dat we die wedstrijden eerder naar ons toe moeten trekken door de kansen te benutten. Iets zakelijker en niet in het hoekje of in de kruising, gewoon tegen het net aan. Dan zit je ook wat positiever in de wedstrijd. Van de negen gelijke spelen hadden we er vier moeten winnen, dan heb je acht punten meer en heeft niemand het erover.”

Emoties

Na de wedstrijd tegen Jong AZ was Ralf Seuntjens zijn emoties niet de baas tijdens een interview op de televisie. Een bekende krant sprak zelfs over een ‘uniek stukje tv’. Onder andere met de uitspraak ‘de spelers luisteren niet, voor mij houdt het dan op’ liet Seuntjens zijn frustraties blijken na de nederlaag. “Ik wil altijd winnen en kan niet tegen mijn verlies. Daar hadden we gewoon drie punten moeten pakken. In de bus heb ik mijn excuses aangeboden. De groep begreep het en accepteerde het.”

Ondanks de tegenvallende resultaten en het mindere voetbal van de afgelopen weken is het vertrouwen wel aanwezig. “Iedereen wil graag van ons winnen. Dat weten we en daar moeten wij mee omgaan. Maar volgens mij hebben we het prima gedaan de eerste seizoenshelft.” De in Breda geboren Superboer snapt dat het team wordt uitgefloten zoals na de thuiswedstrijd tegen Telstar. “Spelers hebben emoties en supporters hebben emoties. In de eerste wedstrijden was dat positief en tegen Telstar niet. Alle spelers geven iedere dag alles. Na die wedstrijd tegen Telstar waren we gewoon slecht en is iedereen wel zo eerlijk dat het fluitconcert terecht was.”

Versterking

De aanvoerder van De Graafschap geeft aan dat er zorgen zijn. “We zitten in een mindere fase, maar van een crisis is absoluut geen sprake. We moeten de mindere resultaten wel gaan omzetten. Dan blijven we gewoon op die promotieplek staan.” Versterking is in de ogen van Seuntjens van harte welkom. “Vooral aan de zijkant en voor de diepgang kan er wel wat versterking bij. Nijland en Helmer zijn van nature middenvelders en Van Mieghem is in principe de enige speler die echt snelheid heeft.”

Ralf Seuntjens kijkt vol vertrouwen naar de tweede seizoenshelft. “We hebben laten zien dat we heel moeilijk te verslaan zijn. Het enige dat wij nog moeten doen is die ballen binnen schieten. Alleen op die manier kunnen we meer wedstrijden naar ons toe trekken.

De Brabander voelt zich al een echte Superboer en geeft aan dat de supporters zich geen zorgen hoeven te maken. Supporters die hij overigens onder de beste vijf supportersgroepen van Nederland schaart. “Het komt goed omdat wij de kansen echt wel gaan benutten. Daarnaast hebben wij gewoon een ontzettend goede ploeg. Daarom gaan wij naar de eredivisie.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant