Reinier Kroesen met de lp waarop ‘De boer dat is de kearl’ van Normaal staat (nummer 9 in de Top 2000). Het nummer is een afgeleide van 'Taxes on the Farmer feeds us all' van Ry Cooder.
Reinier Kroesen met de lp waarop ‘De boer dat is de kearl’ van Normaal staat (nummer 9 in de Top 2000). Het nummer is een afgeleide van 'Taxes on the Farmer feeds us all' van Ry Cooder. Foto: Roel Kleinpenning

De Top 2000 favorieten van reporters

Algemeen

De Top 2000 is niet meer weg te denken als traditie gedurende de laatste week van het jaar. Miljoenen Nederlanders stemmen af op NPO Radio 2 om een bont boeket van muziek van toen en nu te horen. En om te checken of de plaat waarop ze zelf hebben gestemd de lijst heeft gehaald.

Deze redactie van krant wordt samengesteld door een aantal bevlogen verslaggevers en spitsvondige columnisten. In plaats van rol van interviewer werd zij een keer ondervraagd. Wat zijn hun muzikale voorkeuren? 

Wat is jouw top-5?

Ria Tuenter, columnist Mam raakt kwijt:

1.I Can’t Make You Love Me - Bonnie Raitt
2.Carry On - Crosby, Stills and Nash
3.Comfortably Numb - Pink Floyd
4.I’d Rather Go Blind - Beth Heart and Joe Bonamassa
5.Sympathy For The Devil - The Rolling Stones

Ben Beijer, columnist:

5.You and your friend - Dire Straits
4.Someone like you - Adele
3.The best - Tina Turner
2.Dance me to the end of love - Leonard Cohen
1.’k Hol van de Achterhoek - Mooi Koor Man

Roel Tomassen, verslaggever rubriek Elftal van...

1.Jungleland - Bruce Springsteen
2.Bad - U2
3.Whole Lotta Love - Led Zeppelin
4.Romeo and Juliet - Dire Straits
5.Halt Mich - Herbert Grönemeyer

Hans Hissink, verslaggever

1.David Bowie - Starman
2.Steve Harley en Cockney Rebel - Make me smile
3.Shinedown - Simple Man (acoustic)
4.Pearl Jam – Black
5.Elbow - Oneday like this

Marcel van Berkum, verslaggever

Dead Musicians Top 5 2019:
1.Such a shame – Talk Talk
2.Sunshine of your love – Cream
3.Fire Starter – The Prodigy
4.Weekend – Earth and Fire
5.The sun ain’t gonna shine anymore – Walker Brothers

Reinier Kroesen, verslaggever

1.What A Fool Believes – Doobie Brothers. Met die onvolprezen Michael McDonald. Om de een of andere reden roept het altijd associaties op met mijn jaarlijkse Nijmeegse Vierdaagse week. Gelijk dus weer een gelukkig zomers gevoel als het onverwacht op de radio voorbijkomt.
2.Kronenburg Park – Frank Boeijen. Mooiste Nederlandstalige nummer in mijn ogen.
3.Calm After The Storm – Common Linnets. Gelukkig ontdekten we net na zijn overlijden, maar nog vóór de begrafenis dat mijn vader dit wensliedje had genoteerd in zijn zelf geschreven uitvaartdraaiboek. Dat was net na het Songfestival in 2014. Mooie levenswijsheid die titel, en ook ik heb het ondervonden. Welke storm je ook moet doorstaan: daarna keert de rust terug.
4.Meeting Across The River - Bruce Springsteen. En deze mag op mijn laatste dag.
5.Hoppípolla - Sigur Rós. Ik raad iedereen aan om eens naar het repertoire van deze mystieke IJslanders te luisteren, voor elke muzieksmaak zit er wel wat tussen.

Welke plaat uit de echte top 10 van de Top 2000 moet op 1?

Ria Tuenter

Wish You Were Here - Pink Floyd

Ben Beijer

Hotel California - Eagles

Roel Tomassen

Black - Pearl Jam. Niet per se de beste, maar deze plaat roept wel de tofste herinnering bij mij op. Pearl Jam op Rock Werchter 2018 live gezien. Van Even Flow en Jeremy tot aan Alive en Black: alle kneiters speelden ze. En Eddie Vedder coverde samen met Jack Johnson ook nog even Imagine van John Lennon. Bizar goed.

Hans Hissink

Avond - Boudewijn de Groot. Een klassieker van eigen bodem en ook nog eens Nederlandstalig. Deze zou eigenlijk ieder jaar op 1 moeten staan. Zo worden ze niet meer gemaakt.

Reinier Kroesen

Sorry, ik heb niets met dat obligate rijtje. Ik hou wel van verrassingen in lijstjes. Dus geweldig dat dit jaar ‘De Boer Dat Is De Kearl’ van Normaal opeens op nummer 9 en Danny Vera op 4 nieuw binnenkomen. Enne, kunnen we als Achterhoekers niet eens proberen om volgend jaar dan ‘So Long’ van Fisher Z naar een toppositie te stemmen? In 1991 speelden de Britten het live in een feesttent achter in Veldhunten. Die avond waren ze te gast bij Les Cigales, die er een regionale kermisklassieker van maakten.

Welk nummer hoort absoluut NIET in de lijst?

Ria Tuenter

Gotta Catch ‘M All (Pokemon Theme Song)

Roel Tomassen

Vanaf nummer 1 Bohemian Rhapsody de lijst van 2018 doornemend, is nummer 24 de eerste waarbij ik direct denk: die móét lager. Mag Ik Dan Bij Jou van Claudia de Breij staat zelfs een plek boven Purple Rain van Prince. Hoe dan?

Hans Hissink

Lil Kleine - Drank & Drugs, overigens komt er in mijn lijst geen enkel nummer van Lil Kleine voor.

Heb je nog een geheimtip, oftewel een juweel die bij het grote publiek niet bekend is, maar niet zou misstaan in de lijst?

Ria Tuenter

Mama This One’s For You - Beth Hart. Toen ik begin dit jaar een uur lang te gast was in een radioprogramma in mijn (en mams) geboorteplaats Hardenberg, mocht ik zelf vier nummers uitzoeken die dan gedraaid zouden worden. Over dit nummer van Beth Hart hoefde ik niet lang na te denken. Een prachtige ode aan haar moeder en aan (bijna) alle moeders. De tekst is universeel en in mijn geval zo herkenbaar.

Als je opgroeit aan de hand van je moeder, is de wereld zo mooi en vol liefde. En als je soms bang bent, is je moeder er om je te troosten, te verdedigen en gerust te stellen. Als je volwassen bent, zijn die angsten grotendeels weg. Ook al weet je dat de wereld vaak minder mooi en liefdevol is als in je jeugd.

Stiekem blijven we allemaal verlangen naar die veilige, troostende hand van je moeder. Ook, of misschien zelfs vooral, als de rollen door een ziekte zijn omgedraaid. Jij wordt die veilige haven voor je moeder. Je wordt je moeder’s moeder. Al heb je vroeger te weinig gezegd hoeveel je van haar houdt, ze voelde het vast. Ook nu nog...

Roel Tomassen

Fire - Kasabian. Met deze Britse rockband voor het eerst kennisgemaakt als headliner op Sziget in 2017. Rond middernacht in de stromende regen vormde Fire het absolute hoogtepunt van hun waanzinnige optreden. Met tienduizenden tegelijk gingen we volledig los op dit nummer.

Hans Hissink

December - Navarone. Deze titel heb ik gekozen omdat het past in de tijd van het jaar, maar veel nummers van deze nog steeds ondergewaardeerde, fantastische Nederlandse rockband zouden niet misstaan in de mooiste lijst van het jaar.

Reinier Kroesen

Skinny Love - Bon Iver. Man, wat kan zanger Justin Vernon van deze Amerikaanse indie-band puur met zijn stem een emotie overbrengen. Ga met mij en mijn zoon mee naar hun concert op 24 april 2020 in het Ziggo Dome en laat je overrompelen.

Marcel van Berkum (verslaggever Oude IJsselstreek Vizier) schreef zijn eigen gedachtes over de Top 2000 van dit jaar op.

Ook in 2019 zijn er weer veel personen uit de muziekwereld overleden. Je zou een Top 100 kunnen vullen met nummers van muzikanten en producers, die zit jaar zijn heengegaan. Ze zijn van de aardbodem verdwenen, maar hun muziek leeft voort. Vizier-verslaggever Marcel van Berkum maakte zijn top-5 (zie ook pagina ..).

Dr. John is niet meer, evenals Keith Flint (The Prodigy), Martine Bijl, Johnny Lion, Scott Walker (Walker Brothers), Eddie Money, Gerard Koerts (toetsenist Earth and Fire), Marie Freriksson van Roxette, enzovoort.

Voor mij zijn er twee personen, die eruit springen, te weten Mark Hollis en Ginger Baker. Muzikaal genie Mark Hollis was zanger, componist enz. van Talk Talk en Ginger Baker de excentrieke drummer van o.a. Cream. Hollis componeerde weergaloze synthipop en het optreden van Talk Talk in Montreux is legendarisch. De laatste 20 jaar van zijn leven zocht hij de zijlijn en was wel klaar met de muziekwereld. Ginger Baker vierde grote successen met supergroepen als Cream (met Jack Bruce † 2014) en Eric Clapton) en Blind Faith.

Dead Musicians Top 5 2019:
1.Such a shame – Talk Talk
2.Sunshine of your love – Cream
3.Fire Starter – The Prodigy
4.Weekend – Earth and Fire
5.The sun ain’t gonna shine anymore – Walker Brothers

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant