Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem.
Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem. Foto: Bert Vinkenborg

In gesprek met de burgemeester: Vluchtelingen

Algemeen

Burgemeester, het COA heeft problemen met de opvang van nieuwe vluchtelingen. De provincie heeft nu bij de gemeenten aangeklopt om ruimte. Hoe is de situatie bij ons?

“Wij hebben ook het nieuws met de overzichten over het aantal asielzoekers dat opgevangen moet worden door het COA. Gelderland en de Achterhoek hebben de afgelopen jaren en nog steeds een grote bijdrage geleverd aan de opvang. We hoeven ons daarom niet verplicht te voelen direct weer vooraan te staan om het COA te helpen. De meeste locaties in de Achterhoek zijn overigens inmiddels gesloten, met uitzondering van Zutphen en Winterswijk.”


Zou de Kruisberg weer geopend kunnen worden voor dat doel?

“Leegstand van rijks vastgoed is er nu nog amper in de Achterhoek en het Rijksvastgoedbedrijf zit in de overnameprocedure om de Kruisberg te verkopen. Het Rijk kan die procedure natuurlijk niet zo maar stopzetten. Bovendien zijn afspraken met de buurt gemaakt die gerespecteerd moeten worden. Bij een onverwachte terugkeer van een opvang zullen de vlaggen terecht niet uitgaan.”


Praat u met de provincie of doen de Gelderse gemeenten dat gezamenlijk?

“Ik zoek nu contact met mijn ambtscollega’s om te zien hoe wij het gesprek met de provincie aangaan. De provincie heeft een coördinerende rol en dat is heel verstandig.”


Wat doet u als het officiële verzoek Doetinchem wel bereikt?

“Dan staan wij niet vooraan in de rij. Doetinchem lijkt niet de meest voor de hand liggende optie voor het oplossen van het probleem van het COA. In het verleden hebben wij ons steentje wel degelijk bijgedragen. Als het gaat om de opvang van statushouders in reguliere woningen voldoet Doetinchem aan zijn verplichtingen hoewel dat door de krapte op de woningmarkt steeds lastiger wordt. Er is gebrek aan woningen, niet alleen voor asielzoekers.”
Verandert het profiel van de asielzoekers?

“Er zijn door de jaren altijd asielzoekers geweest, soms weinig en soms grotere groepen. De Syriërs die een paar jaar geleden in grotere aantallen binnen kwamen hebben het over het algemeen heel goed gedaan en slagen erin hun plek in de samenleving te vinden. Als er, zoals nu vaak het geval is, in plaats van gezinnen grotere aantallen alleenstaande mannen binnenkomen heb je een ander probleem.”


Over welke aantallen hebben we het?

“De aantallen zijn niet groot. Landelijk waarschijnlijk zo’n 5.000 personen en per provincie enkele honderden. Eén opvangcentrum per provincie zou daarom voldoende moeten zijn.”


Hoe nu verder?

“Als er een officieel verzoek komt dan moet de raad daar ook wat over kunnen zeggen. In dit soort zaken de raad buitenspel zetten is nooit goed. Maar nogmaals; wij hebben op dit moment geen enkel signaal dat ons de vraag voor opvang gaat bereiken.”

(tekst: Bert Vinkenborg)

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant