De Gaanderense fietsenmaker Brethouwer heeft de accu's gemonteerd en de fiets gelijk even doorgesmeerd.
De Gaanderense fietsenmaker Brethouwer heeft de accu's gemonteerd en de fiets gelijk even doorgesmeerd. Foto: PR

Nieuwe accu geeft vrijwilligers extra zetje

Algemeen

Gaanderen - Elke vrijwilliger op de duofiets van Pelgrim Gaanderen kan erover meepraten: Hoe je je soms ‘te blubber’ trapte om de helling op te komen. Dankzij Piet en Thea Karemaker hoeft dat nu niet meer. Zij sponsorden een nieuwe accu.

De vrijwilligers nemen de bewoners van Pelgrim geregeld mee voor een ritje door de omgeving op de duofiets. Dat is op vele manieren leuk: De bewoners komen lekker buiten, rijden door hun eigen omgeving en praten er met de vrijwilliger lekker op los.
 
Tenminste, als die vrijwilliger adem genoeg heeft om de helling op te komen. In de afgelopen tijd was de accu te zwak om het een uur vol te houden. “Met die nieuwe accu is dat totaal anders”, vertelt vrijwilliger Piet Soons. “Je kunt nu een heel rondje Doetinchem doen en dan zie je nog geen rood lampje.”
 
De rekening van de accu mocht hij feestelijk aan Piet Karemaker overhandigen. En Piet nam hem even feestelijk in ontvangst. Hij en zijn vrouw hoefden geen vijf minuten na te denken toen ze op het Pleinenfeest in Gaanderen Jannie Liebrand tegenkwamen, die voor de accu geld aan het inzamelen was.
 
“Ze vertelde dat zo’n accu duizend euro kost. We keken elkaar aan en zeiden tegen Jannie: Dat doen we! Ga zeker door met het inzamelen van geld, maar die accu betalen wij”, vertelt Thea Karemaker. “Het is zo belangrijk dat ouderen ook buiten komen.” Piet Karemaker werkt als zelfstandig projectmanager en vindt het niet minder dan logisch dat je ook als klein bedrijf een bijdrage levert aan de maatschappij. “En als er nog wat is, kunnen ze me gerust bellen.”
 
De Gaanderense fietsenmaker Brethouwer heeft de accu’s gemonteerd en de fiets gelijk even doorgesmeerd, waardoor niets de bewoners en de vrijwilligers nog in de weg zit. En de medewerkers van Palgrim natuurlijk, want met een goede organisatie werkt het het best.
 
“We hebben een heel rooster: welke bewoner fietst op welke dag en hoe laat met welke vrijwilliger?”, vertelt Karin Willemsen, welzijnscoördinator bij Sensire Als het team van Pelgrim dat weet, kunnen ze ervoor zorgen dat de bewoners op tijd en in warme kleren klaar zitten voor de rit.”
 
Karin verwacht dat de fiets nog een stuk meer gaat worden gebruikt, nu de accu dat extra zetje geeft. “Als je zo’n mooie fiets hebt, moet je er ook mee weg kunnen. We gaan hier heel veel plezier aan beleven.” 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant