Foto: Gerreke van den Bosch
Ben Beijer bekijkt 't anders

Rapportcijfers

Onze kleinzoontjes kregen vorige week een rapport met prima beoordelingen, want cijfers geeft men daar niet in groep vier. Achter de vakgebieden staat een letter. Beiden telden vooral hoe vaak de G van Goed op het rapport stond, want de competitie tussen de tweeling blijft.

Als ik hen vraag of ze zelf tevreden zijn, kijken ze me vragend aan, omdat ze het vertrouwen van hun ouders relevanter vinden. Als ik hen zeg dat het ook belangrijk is als ze zelf tevreden zijn, kijken ze uitgebreid naar het oordeel van juf. Bij de meetbare vakken zijn ze het eens met hun lerares, daar waar het gaat om gevoel, wijken ze op onderdeeltjes af. Ze vinden dat er rekening moet worden gehouden met hun mogelijkheden.

Ze herkennen zich in het rapport, dat is belangrijk

Bas, zeker twee jaar groter in maat dan zijn leeftijdgenoten vindt dat hij bij turnen een te lage waardering krijgt omdat z’n lange benen hem altijd in de weg zitten. Thijs vindt dat juf iets soepeler mag zijn als het om zijn concentratie gaat. Het is misschien wel zo dat ik minder luister, zegt hij, maar alles is goed, dus waar zit het probleem? Ze herkennen zich in het rapport, dat is belangrijk.

Ik ben benieuwd wat het college en raadsleden in Doetinchem van hun rapportcijfers in De Gelderlander vinden. De 8 voor scheidend wethouder Peter Drenth is prachtig, gevolgd door een mooie 7.5 voor burgemeester Mark Boumans en wethouder Ingrid Lambregts. Als fractie scoort de SP met vooral Hans Boerwinkel het hoogst met 7.5, terwijl er onvoldoendes zijn voor fracties die gelukkig niet terugkomen. Lokaal Belang dat een 6 krijgt ondanks de aantekening ‘kiezersbedrog’ i.v.m. zetelroof en een plaats in de ‘flop 3 notering’ met de aantekening ‘kleurloos en flets’, zal zelf als ze eerlijk zijn net zo verbaasd zijn over het te hoge cijfer als de rest van de raad (waarschijnlijk is die 6 net als de zetels ook gepikt van D’66 want die ontbreekt als partij bij het rapportoverzicht).         Goed gaon.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden