Het hele jaar worden alle kranten bewaard. Iedere dag werden er gebeurtenissen genoteerd door Frans Miggelbrink (foto: Roel Kleinpenning)
Het hele jaar worden alle kranten bewaard. Iedere dag werden er gebeurtenissen genoteerd door Frans Miggelbrink (foto: Roel Kleinpenning)

Frans Miggelbrink over de oudejaarsconference: ‘Het voelt als een bevalling’

Algemeen

DOETINCHEM/TERBORG - Het jaar loopt ten einde. De meeste woorden van het jaar zijn gezegd. Tijd voor een samenvatting. Voor de tweede achtereenvolgende keer sluit Frans Miggelbrink het jaar af met een Achterhoekse oudejaarsconference. Op 28, 29 en 30 december kijkt hij in schouwburg Amphion in Doetinchem terug op wat er het afgelopen jaar in de Achterhoek gebeurde.

Door: Hans Hissink

De basis voor de conference is de vraag waarom Achterhoekers anders zijn, waarom zij anders met de wereld omgaan en hoe zij met die wereld omgaan. Volgens Miggelbrink gebeurt er in de Achterhoek zelf niet eens zoveel wereldschokkends. “Maar een gebeurtenis in de wereld heeft wel zijn invloed op de Achterhoek. Dat maakt het interessant.”

Bevalling
Vorig jaar maakte Miggelbrink zijn debuut als conferencier. “Het voelt als een bevalling, het is niet niks”, zegt hij wanneer gevraagd wordt hoe hij de eerste Achterhoekse oudejaarsconference zelf beleefde. Een dergelijke voorstelling vergt een lange voorbereiding. Het hele jaar worden alle kranten bewaard. Iedere dag werden er gebeurtenissen genoteerd. “Op willekeurige momenten wanneer mij wat te binnenschoot of wanneer ik wat las of zag dat ik kon gebruiken voor de conference, noteerde ik dat en stuurde dat vaak in een email naar mezelf. Vooral de laatste drie, vier weken ben ik er heel veel mee bezig, ook tijdens de kerstdagen. Mijn partner is dan ook blij dat het er straks weer op zit”, vertelt de columnist met een knipoog.

Door de lange voorbereiding en de spanning die een dergelijke voorstelling met zich meebrengt twijfelde de inwoner van Terborg of hij nog wel een tweede oudejaarsconference op de planken wilde brengen. “Het is net als met de Nijmeegse Vierdaagse. Als je er midden in zit dan denk je erover om het nooit meer te doen. Wanneer het achter de rug is dan wil je het volgend jaar toch weer.”

Lees het hele artikel in Doetinchems Vizier die woensdag 28 december op de mat valt.

De voorstellingen van 28 en 29 december zijn uitverkocht. Voor de voorstelling van 30 december zijn nog enkele kaarten beschikbaar. Doetinchems Vizier geeft twee kaarten weg voor de laatste voorstelling. Wilt u kans maken om deze kaarten te winnen? Reageer dan op onze Facebookpagina of via de klik-en-win

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant