Alexander Pechtold en Wouke van Scherrenburg tijdens Politiek café Piment. (foto: Roel Kleinpenning)
Alexander Pechtold en Wouke van Scherrenburg tijdens Politiek café Piment. (foto: Roel Kleinpenning)

Pechtold vertelt in Politiek café Piment in Amphion

Algemeen

DOETINCHEM - “Het gaat om mannenvlees. De haantjes, de stiertjes. Alles opeten! De stiertjes moet je wel ossen, de ballen moeten er af.” Chefkok Nel Schellekens keert zich naar gast Alexander Pechtold die zijn benen over elkaar doet. “Gek hè, als ik dit vertel gaan mannen ineens ongemakkelijk zitten!”

Door: Feikje Breimer

Alexander Pechtold is te gast bij politiek café Piment in het Amphion in Doetinchem, samen met Nel, schrijver Özcan Akyol uit Deventer en de directeur van de Nederlandse Reisopera uit Enschede. De gebruikelijke mix van Piment; landelijke politiek en talent uit het oosten.
“Wie vindt dat er terecht een proces tegen Wilders liep”, vraagt Wouke aan de zaal. De helft van de aanwezigen steekt de hand op. Liever wil Wouke met Pechtold praten over de verkiezingen, maar toch die vraag over Wilders. Al komt Wilders nooit naar Doetinchem en Pechtold wél constateert Pechtold zelf.
Singer songwriter Marc de Koninck introduceert zijn eerste lied. “Ik heb een troostliedje voor jullie.” De zaal schatert het uit wanneer in het lied een nieuwe liefde strand op het gebruik van de tekst ‘hun hebben.’ Schrijver Özcan Akyol wil na het lied toch van Pechtold weten wat hij van de uitspraken van Wilders vindt. “Ik voelde mij redelijk verlaten afgelopen week”. De zaal murmelt instemmend. Pechtold reageert: “Waar ik mij zorgen over maak is dat 20% van de mensen in Nederland zich aangetrokken voelt tot dit type omgang met elkaar.” Hij heeft een boek geschreven ‘Optimisme in de politiek’ en licht de titelkeus toe. “Het is een houding Je moet niet wakker worden met het idee waar zal ik mij eens aan ergeren vandaag.” Waarna Özcan zich hardop afvraagt: “Waarom nou juist die foto op de kaft?” Pechtold probeert het met een uitleg over de twinkeling in zijn ogen maar Wouke kapt dit resoluut af “Ik vind het toch vooral slaapkamerogen.”
De ex-Brit Nicolas Mansfeld is directeur van de Nederlandse Reisopera en liet zich als reactie op de Brexit naturaliseren tot Nederlander. “Ik wil levens verlichten door iets moois te maken. Harten verwarmen en niet koud maken.” Wouke complimenteert hem: “Ik heb er geen verstand van, maar het zijn prachtige dingen die jullie brengen.”
Özcan en Pechtold ontvangen beide tientallen doodsbedreigingen via mail naar aanleiding van hun mening. Pechtold: “Vroeger moest je een brief schrijven en posten, dan bedacht je je nog wel een keer. Met internet is een bedreiging zo verzonden.” Özcan: “Was er maar cyberpolitie.”
Dan zijn de twee uur politiek café alweer voorbij. Bij de jassen een rij. “Heb jij ook zo genoten?” Vraagt een wachtende dame. “Ja, geweldig genoten!” Reageert de aangesproken man.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant