Jong ontmoet oud. Foto: Ina Vrinssen fotografie
Jong ontmoet oud. Foto: Ina Vrinssen fotografie Ina Vrinssen fotografie

Jongere als maatje voor senioren bij zorginstelling

Zorg

Doetinchem - De zoektocht is gestart naar Achterhoekse jongeren (16 tot 26 jaar), die het leuk vinden om met senioren uit de omgeving van Doetinchem, Zelhem en Hummelo-Keppel activiteiten te ondernemen. Deze senioren zijn voor hun daginvulling afhankelijk van bezoek en van activiteiten van de organisatie. Een regelmatig bezoek van een jongere is dan zeer welkom om het gevoel van eenzaamheid onder senioren te verminderen. 

Vrijwilliger Yannick komt op vaste momenten bij een afdeling van een zorginstelling en vertelt hierover: “Wat het zo leuk maakt dat je een band kan opbouwen met de ouderen en dat je elkaar echt leert kennen.” Hij loopt rond om met verschillende ouderen een praatje te maken, doet mee met een spelletje of gaat met ze wandelen. Jongeren worden ingezet bij groepsactiviteiten, maar het kan ook zijn dat een jongere wekelijks optrekt met één persoon.
Voor de Achterhoekse zorginstellingen is dit één van de initiatieven, die gezamenlijk worden opgepakt om nu al antwoorden te bedenken op de toenemende zorgvraag voor de toekomst. Een zorgmedewerker geeft aan: “We zijn nu al dankbaar voor alle vrijwilligers die zich inzetten, maar we hopen ook jongeren aan ons te binden. Ze krijgen een beeld van het werken in de zorg, leren nieuwe vaardigheden en kiezen door de vrijwilligersbijdrage misschien hiervoor als alternatief voor een bijbaantje.”
Dit initiatief is een samenwerking tussen Stichting JOW! Nederland en de Achterhoekse zorginstellingen en wordt ondersteund door ZonMw. Het hoofddoel is om waardevolle ontmoetingen te organiseren tussen jongeren en senioren op structurele basis. De activiteiten die jong en oud samen ondernemen kunnen heel divers zijn, zolang het maar samen gedaan wordt. Voor jongeren is het tevens een betekenisvolle bezigheid, waarvoor ze een vrijwilligersvergoeding ontvangen van 4,50 euro per uur.
Geïnteresseerde jongeren kunnen zich aanmelden via de app van JOW. Stichting JOW neemt dan contact met ze op. Concrete verzoeken vanuit de zorginstellingen kunnen daarna worden voorgelegd aan de jongeren, waardoor er een match tot stand komt.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant