Het door Cees Roorda, Carolien Harteveld (r.) en Pam Hessels gezamenlijk gemaakte werk zal worden geveild. Foto: Onno Tomson

Het door Cees Roorda, Carolien Harteveld (r.) en Pam Hessels gezamenlijk gemaakte werk zal worden geveild. Foto: Onno Tomson

Officiële opening Atelier-Galerie De Carolinahoeve

Algemeen

Gevierd met expositie en veiling

Door Liesbeth Spaansen

ZELHEM – Het nieuwe onderkomen van kunstschilder Carolien Harteveld is klaar: Atelier-Galerie De Carolinahoeve. Door een grondige verbouwing van de voormalige hooizolder door Carolien’s echtgenoot Onno Tomson is er een riant atelier ontstaan. Het Atelier-Galerie aan de Turfweg 29 in Zelhem wordt in het weekend van 9 en 10 oktober met een expositie officieel geopend. Er hangt werk van Carolien Harteveld, Cees Roorda en Pam Hessels.

Het atelier was in eerste instantie bedoeld voor de creatieve uitspattingen van Carolien zelf. Inmiddels is zij samen met Pam Hessels Schilderkring De Carolinahoeve gestart. Deze schilderkring zal vanaf 17 oktober gaan draaien en daarna op elke derde zondag van de maand. Hier kunnen mensen die willen starten met schilderen, schilders die hun technieken willen ontwikkelen of geïnspireerd willen worden door andere schilders komen, om aan de slag te gaan met verschillende materialen en thema’s.
Inmiddels is de fraaie, ruime zolderverdieping een plek waar ook de schilderskring van Cees Roorda een plek heeft gevonden op elke eerste zondag van de maand.

Carolien Harteveld
De in Haarlem opgegroeide Carolien Harteveld (1961, Zwolle) is eind 2009 in Zelhem neergestreken. Zij schildert met name boerderij- en huisdieren. Soms maakt ze een uitstapje naar landschappen. “Ik vond tekenen al langer leuk en ben selfmade kunstschilder. Toen we hier kwamen wonen, begon ik met het schilderen van koeien uit de directe omgeving, de roodbonte MRIJ koeien en Lakenvelders. Daarnaast ben ik huisdieren gaan portretteren. Mijn reizen naar Zuid-Afrika inspireerden mij onder andere tot het schilderen van de typische Afrikaanse Nguni koeien.” Haar werk wordt ook afgebeeld op tegels, kaarten en onderzetters. “Ook in de toiletruimte van deze nieuwe werkplek zijn tegels met mijn werk gebruikt”, lacht Carolien, die veel leuke reacties krijgt op haar dierenportretten. “Kunst moet je raken, het moet emoties opwekken”, vindt ze. Carolien sloot in 2012 aan bij de schilderskring van Cees Roorda.

Cees Roorda
De in Drempt woonachtige Cees Roorda (1942, Krommenie) was als kind al geboeid door flora en fauna en na zijn studie aan het Grafisch Lyceum in Utrecht vertrok Roorda in de jaren zeventig naar Zuid- Afrika. Daar werkte hij tien jaar als fotolithograaf en kunstenaar. Zijn eerste exposities waren dan ook in Afrika, Johannesburg en daarna pas in Nederland, Duitsland en Guernsey.
De Wild Life Art-kunstenaar werkt voornamelijk in olieverf, aquarel en gouache, maar tegenwoordig ook wel met acrylverf. Zijn werk verwijst naar de klassieke schilderkunst waarin dieren en hun omgeving in vorm en beweging natuurgetrouw zijn afgebeeld. Ook maakt hij werk in de serie ‘black paintings’, zonder afleidende- en omgevingsdetails.

Pam Hessels
Pam Hessels (1961, Rotterdam) kwam toen haar vader een andere baan accepteerde, mee naar Arnhem. Inmiddels is zij woonachtig te Loo, bij Duiven. “Ik heb vanaf mijn jeugd altijd graag geschilderd, daar wilde ik meer mee doen”, vertelt ze. “Ik kwam via vrienden in 2013 bij de schilderskring van Cees Roorda. Er heerst een goede sfeer en er zijn mooie vriendschappen ontstaan. De schilderskring van Cees Roorda fungeert als een plek, waar je elkaar inspireert. De onderwerpen die mij boeien zijn zee, bergen en luchten. Deze onderwerpen fascineren me enorm. Luchten zijn betoverend. Daarbij combineer ik een schilderij graag met een gedicht of tekst.”

Expositie
Carolien, Cees en Pam zouden ook dit jaar samen exposeren in het kader van de Kunst4daagse Bronckhorst. Door het opnieuw uitstellen daarvan konden zij hun werken niet tentoonstellen. Daarom zijn ze erg gelukkig met de ruimte die De Carolinahoeve biedt om een expositieweekend te houden in oktober. “We hebben elk wel eigen publiek en we gunnen elkaar de aandacht. Ons werk is zo verschillend, dat het elkaar niet bijt.”

Tijdens het expositieweekend wordt een door deze drie kunstenaars gezamenlijk gemaakt doek geveild via inschrijving. Het is een 90 bij 90 werk in olie- en acrylverf. Er is een vanaf-prijs en het doek gaat naar de hoogste bieder. Zie ook de advertentie in deze krant.


www.ceesroorda.nl

pamhessels@hotmail.com

www.carolien-harteveld-art.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant