Claudia en Geir. Foto: Claudia Battiato
Claudia en Geir. Foto: Claudia Battiato Claudia Battiato

Combinatie van fotografie en military fitness

Algemeen

Doetinchem – Claudia Battiato en haar partner Geir Sindre Ringdal zijn beiden natuurliefhebbers. Battiato fotografeert mensen in het bos met haar bedrijf Lost in the Woods. Ringdal heeft BaseCamp Norway en geeft military en expeditie fitness op alle niveaus. Hij geeft woensdag 13 oktober om 18.00 uur een ‘Free basic meet and greet startup training’ bij de De Greephorst in Doetinchem. “Iedereen is welkom om te komen kijken.”

Door Carla van der Meer

Battiato komt uit het onderwijs. “Ik heb altijd met kinderen gewerkt en als hobby fotografeer ik al 20 jaar”, vertelt ze. “Dit jaar heb ik de sprong in het diepe gewaagd en ik ben van start gegaan met mijn bedrijf Lost in the Woods. Ik wilde mij als fotograaf wel onderscheiden en ook iets doen dat dicht bij mijzelf ligt. Zowel Geir als ik zijn heel veel met outdoor bezig. Daarom heb ik gekozen om mensen in de natuur, zoals in het bos, te fotograferen. Ik wilde een heel andere stijl. Ik noem het zelf outdoorfotografie, een heel natuurlijke stijl.”
Battiato houdt van ongedwongen portretten. “Ik wil de mensen vastleggen zoals ze echt zijn”, geeft ze aan. “We gaan de natuur in, naar het bos of naar de Veluwe. Met de foto’s wil ik vooral de interactie tussen mensen weergeven en de essentie van mensen vangen. Het moet niet geposeerd overkomen, maar heel relaxed. Het is even lekker weg en verdwalen in de natuur. De stijl van fotograferen geeft ook onze leefstijl weer. Het is wie we zijn.”
“Als mensen verliefd zijn, dan zie je dat ook terug in de foto’s”, vult Ringdal aan. Hij komt uit Noorwegen. “We vinden het heel fijn om in en met de natuur bezig te zijn”, zegt hij. “Zoals koken met ingrediënten uit het bos.”

Thuiskomen

Ze hebben elkaar online ontmoet en er was meteen een klik. Ze wilden elkaar als vrienden ontmoeten, maar op Schiphol sloeg gelijk de vlam in de pan. Ze waren op slag verliefd. “Het was thuiskomen”, zegt Ringdal. “Ik hou van de Achterhoek.”
“En dat terwijl hij uit het mooiste deel van Noorwegen komt”, vertelt Battiato, die zelf Italiaanse roots heeft.

Eigen niveau

Ringdal loopt sinds 2003 de Vierdaagse van Nijmegen. Hij kende Nederland al een beetje voordat hij hier kwam wonen. Hij heeft een militaire achtergrond. Vandaar de militaire fitness en survivaltraining. “Dat klinkt heel zwaar, maar iedereen kan er in principe aan meedoen op zijn of haar eigen niveau”, laat Ringdal weten. Hij is ook outdoorgids. Hij wordt veel gevraagd voor expedities naar Noorwegen. Volgend jaar gaat hij met militairen voor een training in de sneeuw.

Rugzaktraining

Bij rugzaktraining die Ringdal geeft bij De Greephorst kan iedereen op eigen niveau trainen. “Er wordt een uitrusting gebruikt die militairen gebruiken bij hun trainingen, maar je kunt het zo licht of zwaar maken als je zelf aankan”, legt Ringdal uit. “Je kunt bijvoorbeeld trainen met een bijna lege rugzak, maar je kunt hem ook helemaal vullen. De training is gericht op dagelijkse activiteiten die je wil doen. Je gebruik hiervoor dingen uit het dagelijks leven. Je brengt je eigen spullen mee die je in de rugzak doet. Naarmate je fitter wordt, kan er meer gewicht in.”
“Als je traint met gewicht in je rugzak, verbruik je meer calorieën”, zegt Battiato. “Het is heel efficiënte combinatie van kracht- en conditietraining.”
“We houden ook rekening met mensen die bepaalde klachten hebben of die iets niet kunnen”, vervolgt Ringdal. “We starten heel langzaam met hen en proberen dan de training verder op te bouwen.”
Ringdal geeft de training met rugzak zoals die in Noorwegen gegeven wordt en hij introduceert deze manier nu in Nederland. “Voor De Achterhoek is dit iets nieuws”, laat Battiato weten. “We hebben dit nog niet hier gezien.”

Mentale en fysieke training

“Het is een mentale en fysieke training”, zegt Ringdal. “Het is een gespecialiseerde training voor militairen, politie en ambulancepersoneel, maar het is eigenlijk voor iedereen geschikt. Je leert technieken om mentaal sterker te worden, ademhalingstechniek en hoe je overleeft in de natuur. Als je lichamelijk sterker bent, ben je mentaal ook sterker. Dat is het doel. Veel mensen kunnen hun angsten overwinnen. Zo leer je hoe je je eigen grenzen kunt verleggen, maar wel op een comfortabele manier.”
De training wordt individueel gegeven en in groepjes. “Je leert samenwerken als team, zoals militairen dat ook doen. Het gaat ook om de mind set. De training gaat, ongeacht het weer, altijd door. Ook in regen en sneeuw.”
Bij expeditie fitness kunnen ook dagelijkse bezigheden bij de training inbegrepen zijn, zoals bijvoorbeeld je kind naar bed dragen. Ringdal geeft ook personal trainingen voor mensen die op expeditie naar Noorwegen, Zweden of IJsland gaan.

Mooie delen Noorwegen

“Het is heel fijn dat we onze twee bedrijven kunnen combineren”, vindt Battiato. “Voor Lost in the Woods kan ik ook in Noorwegen foto’s maken.”
“Ik wil graag mensen de mooie en andere delen van Noorwegen laten zien die niet in de toeristische folders staan”, geeft Ringdal aan. “Met BaseCamp Norway wil ik een basis creëren van waaruit mensen erop uit kunnen om zo het beste van Nederland en Noorwegen te combineren.”
“Het gaat ons ook om de waarden die we vertegenwoordigen”, geeft Battiato aan. “Wat we doen is voor jou. Met de training willen we het beste van iemand naar boven brengen. Niet de norm zoals je op tv zien, maar gewoon hoe je zelf bent. Dat wil ik ook in de foto’s weergeven. Echte mensen die gewoon zichzelf kunnen zijn.”
De eerste vier weken de startup zijn een introductie en deelname hieraan is gratis.
Meer informatie over de outdoorfotografie van Claudia Battiato is te vinden op www.lostinthewoods.nl en informatie over de trainingen van Geir Sindre Ringdal is te vinden op: basecampnorway.nl, Facebook en Instagram. Informatie over de startup van Norwegian military and expedition fitness en BaseCamp Norway: Whatsapp via telefoonnummer +47 93419491.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant