Boomplantdag aan Wehlse broek. Links staat Lodewijk Hoekstra. (foto: Roel Kleinpenning)
Boomplantdag aan Wehlse broek. Links staat Lodewijk Hoekstra. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

IJskoude boomplantdag, warm doel

(door Hans Hissink)

Doetinchem - Een snijdende, koude wind hield bezoekers afgelopen zaterdag niet tegen om samen jonge bomen te planten voor de aanleg van een nieuw bos in de Wehlse Broeklanden. De Doetinchemse wethouder Lambregts is enthousiast over het initiatief. "Dit project is één van de pareltjes op dit gebied in Nederland."

De bomen zijn de invulling van de belofte die energiemaatschappij ENGIE doet aan klanten die kiezen voor energiepakket "Opgewekt", energie die opgewekt is uit zon, water of wind. Voor elke nieuwe Opgewekt-klant wordt een donatie gedaan aan Trees for All die daarmee bomen plant. Deze bomen leggen CO2-vast en dragen daarmee bij aan een beter klimaat. Een deel van de bomen plantten de klanten zelf tijdens de boomplantdag. De grond is beschikbaar gesteld door de stichting Buur maakt Natuur en zij zal het beheer en onderhoud voor de komende jaren verzorgen. Lodewijk Hoekstra, bekend van tv-programma's Eigen Huis en Tuin en Green-Kids, opende samen met wethouder Lambregts, Mirjam Koedoot van Trees for All en ENGIE directeur Gerwin Sieders het evenement op het terrein van Pitch&Putt.


Van heinde en verre waren mensen naar de Broekhuizerstraat in Doetinchem gekomen om 'hun' boom te planten tijdens de boomplantdag. Ben, Margreet en Desiree Tuinman uit Zwolle zijn zelf met duurzame energie bezig en willen daar verder graag aan bijdragen door een boom te planten. "We hebben zonnepanelen op het dak en maken gebruik van groene stroom. Het is goed dat mensen bewust bezig zijn met het klimaat. En natuurlijk plakken we er een dagje Doetinchem aan vast."
Robert en Marieke Rouweler waren met hun drie kinderen Joep, Pien en Fleur al vroeg uit hun woonplaats Wierden vertrokken om op tijd bij de boomplantdag aanwezig te zijn. Joep was trots dat hij mocht helpen met het planten van de eerste boom. "Ik heb een grote en een kleine boom geplant. Het was heel koud, maar ook heel mooi dat ik mocht meehelpen." Vader Robert heeft de kinderen op zijn eigen manier duidelijk proberen te maken waarom zij nieuwe bomen helpen planten. "Voor de kinderen is het mooi om ze op deze manier erbij te betrekken. Er worden een heleboel bomen gekapt waarvoor wij weer bomen terug planten."

Wim Beijer, voorzitter van Buur maakt Natuur, is trots op het feit dat op deze manier landbouwgrond wordt omgezet naar natuur. "Door de samenwerking met de gemeente, Trees for All en ENGIE maken we weer een grote stap om de Wehlse Broeklanden verder te ontwikkelen."

Meer berichten