De winnaars van het Streektaaldictee zijn Willy Mentink, Jan Oonk, Mirjam Koning en Gerard Bomers. Foto: Maarten Beernink.

 De winnaars van het Streektaaldictee zijn Willy Mentink, Jan Oonk, Mirjam Koning en Gerard Bomers. Foto: Maarten Beernink.

Maarten Beernink

Denken over vervolg Oost-Gelders Streektaaldictee

Algemeen

HUMMELO – Gerard Bomers, deelnemer van het eerste uur aan het Oost-Gelders Streektaaldictee en elk jaar tot de beste drie eindigend, werd donderdag in De Gouden Karper eerste in de categorie Olde Winnaars. Jan Oonk won in de categorie Ni-je Winnaars, Miriam Koning en Willy Mentink eindigden ex aequo op de tweede plaats.

Door Frans van Gorkum en Josée Gruwel

De dertiende editie van het streektaaldictee stond in het teken van het weer. Alle deelnemers weten voortaan, dat er – zoals gezegd en geschreven in het Achterhoeks (Nedersaksisch) – ‘ander weer kump, as in Eibargen varkens met streukes in de bek lopen en ‘t in Nee raegen gef as dee broene slakken ’n bölleken zand op de stat hebben.’ Volgens de Liemerse streektaal (het Kleverlands) ‘kan ’t waer ‘t nooit iedereen naor ‘t zin make en dat is maor goed ok, want anders hadde luj nog ’n reje um mekaar in de echterboks te gaon hange’.
Alle ‘schrievers’ waren het dit keer met elkaar eens dat van de twee versies die opgeschreven moesten worden de Liemerse versie de meeste hoofdbrekens kostte. De belangrijkste regel bij het opschrijven is: goed luisteren naar de uitspraak. Jan Oonk maakte de minste fouten: zestien.

Afscheid voorlezer
Diana Abbink, streektaalprojectmedewerker van Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers (ECAL), las het dictee in het Achterhoeks voor. Oud-onderwijzer, schrijver en muzikant Henk van Aalten nam het Liemerse deel voor zijn rekening. Dat deed hij voor de twaalfde en laatste keer. Voorzitter Hans Beernink bedankte en roemde hem voor zijn inbreng. Je las met een stem ‘den galmt vanuut Spiek aover de Rien tot in Bimmen, aldus Beernink.

Weerman
Voorafgaande aan het dictee maakte weerman Gerrit Vossers zijn opwachting met een opwekkend waerpräötje. ‘Hij vertelde dat als het op 11 november de hele dag helder weer is, er een strenge winter op komst is. “Maor het was vandaag niet aoveral helder waer”, constateerde Vossers. Toen hem de vraag werd gesteld of het in Hummelo dan wel een strenge winter zou geven, omdat bij De Krent de hele dag heldere soep op het menu stond, antwoordde Vossers dat hij een antwoord daarop ‘linke soep’ vond.

GoedVolk
Streektaalband GoedVolk bracht een tiental liedjes, waaronder ‘Duuzend Kleuren’, een liedje over het weer in de herfst, ‘Bertha’, een lied over de orkaan, en ‘Veurjaor 2020’, over de corona-uitbraak. De band sloot a capella zingend af met ‘Nedersaksenpraot’. Dit lied gaat de kant op om de regionale hymne te worden voor de Nedersaksische streektaal.

Nadenken over vervolg
Hans Beernink, die het Oost-Gelders Streektaal Dictee bedacht om de streektaal in ere te houden, stelde na afloop tevreden vast dat de deelnemers opnieuw een mooi dictee voorgeschoteld hadden kregen, waarbij juryvoorzitter dr. Lex Schaars niet al te vaak hoefde in te grijpen om verwarring over de spelling van woorden weg te nemen. Beernink constateerde wel een verdere afname van het aantal deelnemers, dit jaar mede ook als gevolg van diverse afmeldingen van mensen die zich opgaven maar die vanwege corona het evenement niet durfden te bezoeken. “We gaan stevig nadenken over de toekomst van het dictee”, aldus Beernink.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant