Het personeel van station Doetinchem aan het begin van de twintigste eeuw. Foto: Collectie Spoorwegmuseum
Het personeel van station Doetinchem aan het begin van de twintigste eeuw. Foto: Collectie Spoorwegmuseum collectie Spoorwegmuseum

Nieuwe Kronyck is uit

wo 1 dec 2021, 14:02 Algemeen

DOETINCHEM - De treinverbindingen in de Achterhoek zijn voor velen interessant materiaal. Station Zelhem en Station Wolfersveen kwamen al uitgebreid in de media de laatste tijd. Maar wist u dat deze onderdeel waren van de 54,6 kilometer lange stoomtreinverbinding Doetinchem-Hengelo (O), die vanaf Doetinchem via Slangenburg-IJzevoorde,Zelhem-Wolfersveen-Ruurlo-Borculo-Haarlo-Neede-Rietmolen-Haaksbergen naar Hengelo voerde? En zo waren er nog drie tram/treinverbindingen die via Doetinchem hun weg vonden naar andere plekken. Een artikel met nostalgische informatie en foto’s.

Boerderij Klein Neerheide in buurtschap de Kruisberg bij Doetinchem heeft een langdurige geschiedenis. Het is een van de voorouder-boerderijen van auteur Alice Gerritsen. Haar overgrootouders woonden er, net als haar grootmoeder van moeders kant, Aaltje Wiltink, die er nog heeft geboerd. Reden voor haar om in die familiegeschiedenis te duiken.

De industriële ontwikkeling van Doetinchem in de jaren 1880 tot 1945 wordt belicht in een artikel van Jaco te Hennepe. We zien de overgang van ambachtelijke naar industriële productie en de gevolgen daarvan voor onder meer de leerlooierijen in Doetinchem.

De vraag ‘’Komt ge van den Kruisberg’’ werd vroeger dikwijls gesteld aan jeugdige recidivisten. Geen wonder, strafgevangenis De Kruisberg had geen beste reputatie en werd zelfs door directeur Hubert Salomon een ‘kweekschool van ontucht’ genoemd. Joop du Plessis schrijft over deze directeur en wat hij allemaal ondernam om verbeteringen aan te brengen.

Waar nu de tennisbanen liggen van Tega ’74 in Gaanderen was ooit een fraaie speeltuin waar de Gaanderense jeugd zich kon uitleven. Harry Krul vertelt over het ontstaan en verdwijnen van deze plek, die aan veel kinderen plezier heeft gegeven.

In ditzelfde nummer onder de noemer ‘een kastje met verhalen’ nog een aanvulling op het artikel van Rob Lureman over Villa ’t Veldhoen in Doetinchem, een mooie opsomming van herinneringen die naar aanleiding van het eerste verhaal het en der nog naar boven kwamen.

Kronyck is verkrijgbaar bij boekhandel Raadgeep & Berrevoets, het Stadsmuseum en Sigarenmagazijn Dimmedaal in Doetinchem, drogisterij DEO in Gaanderen en The Read Shop in Zelhem vanaf vrijdag 5 december a.s. (Voor informatie: tel. 0314-335410, redactie).

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier