Andre, Nico, Marlies, Nick, Daniel en de Kerstman op een deel van het terrein van de Achterhoekse Kerstmarkt. Foto: Rens van Schip
Andre, Nico, Marlies, Nick, Daniel en de Kerstman op een deel van het terrein van de Achterhoekse Kerstmarkt. Foto: Rens van Schip

Kerstmarkt bij café De Bocht

wo 8 dec 2021, 11:02 Algemeen

ZELHEM – In Zelhem wordt de komende weken toch een grote kerstmarkt gehouden. Ondanks dat bijna alle kerstmarkten in regio niet doorgaan door de coronamaatregelen is het hier wel gelukt een grote markt te organiseren. Aan de Ruurloseweg bij café De Bocht wordt hard gewerkt om alles gereed te maken voor komend weekend. Op de kerstmarkt zullen zo’n vijftig kramen staan, een draaimolen en standjes met eten en drinken.

Door Rens van Schip

“We zijn lekker bezig”, vertelt Daniel Raassing. Hij is aan het werk op het terrein van café De Bocht waar het een drukte van belang is om het terrein klaar te maken voor de eerste Achterhoekse kerstmarkt. Hij vertelt ons hoe ze bij dit idee zijn gekomen. “Het komt eigenlijk door mijn oude baas Nico, hij heeft recent hier het café en het terrein overgenomen.”
Nico Domhof, een varkensboer uit Zieuwent, is de nieuwe eigenaar van café De Bocht. “Hij koopt vaker oude boerderijen op om daar vervolgens huizen op te bouwen”, zegt Daniel, maar dat is hij volgens hem met De Bocht voorlopig nog niet van plan. “Nee, er worden hier de laatste tijd al veel evenementen, feesten en partijen georganiseerd en dat wil hij in de toekomst ook blijven doen. Nico vindt het een heel mooi gebouw, hij staat ook vaak zelf achter de bar.”

En nu wordt er dus een kerstmarkt georganiseerd op het terrein. “Ja dat is best wel wat werk, zeker nu met alle coronamaatregelen. Er verandert telkens van alles, zo moesten er eerst tijdens het evenement mondkapjes gedragen worden maar nou hoeft dat niet meer. Gelukkig staan we in goed contact met de gemeente.” Daniel vertelt ook dat ze getwijfeld hadden of ze dit wel door moesten laten gaan. “Je maakt natuurlijk ook veel kosten, en aan het begin belde er ook een aantal kraamhouders af. Toen hebben we ons wel afgevraagd of wel verder wilden.”

‘We streven er ook naar om de kerstmarkt van Velen in Duitsland te evenaren’


Maar de kerstmarkt komt er, het evenement is grotendeels buiten en het is bovendien een doorstroomlocatie. “We zitten ook op een terrein wat makkelijk af te sluiten is, met een ingang waar naar een coronatoegangsbewijs zal worden gevraagd.” Zo hopen ze het veilig te houden voor alle bezoekers. Er geldt wel een maximaal aantal bezoekers, namelijk één persoon per m2. Maar daar maakt Daniel zich niet zo druk om: “We zijn allang blij als er zoveel mensen komen.” Het is het eerste jaar dat ze dit doen. “We doen dit met een groep van zes man uit Zieuwent, allemaal vrijwillig en gelukkig krijgen we ook veel extra handjes erbij om ons te helpen.”

Op 10, 11 en 12 december en het weekend erop op 17, 18 en 19 december vindt de kerstmarkt plaats. “We hebben veel inspiratie opgedaan in Duitsland”, zegt Marlies Domhof, de vrouw van Nico. “We streven er ook naar om de kerstmarkt van Velen in Duitsland te evenaren.” Daniel vertelt ook al wat over de kraampjes die er komen te staan. “We hebben straks kraampjes met kinderkleding, kerstukjes en ook worden er speciale kerstkaarsjes verkocht.” Maar er komen natuurlijk ook kraampjes voor eten en drinken. Marlies: “We hebben zelfs een kraam uit Duitsland met braadworst en glühwein, maar ook andere kraampjes met bijvoorbeeld poffertjes of erwtensoep. Je kunt hier natuurlijk ook een kerstboom kopen.”

Iedere dag verandert er wel iets op de kerstmarkt. “Het is elke keer divers omdat niet elke kraam alle dagen komt, sommige komen bijvoorbeeld alleen op de zaterdag de andere weer alleen op de zondag.” Daniel heeft zelf met een aantal collega’s ook een echt Duits kerstmarkthuisje in elkaar gezet. “Alleen dat was best wel wat werk, als we wat meer tijd hadden had ik er nog meer gemaakt”, lacht hij.

Op het voorterrein komen vooral de consumptie kraampjes. Iets verderop is een tent geplaatst met daar achter een met houtsnippers bedekt stukje grond. “Hier komen vooral alle verkoop kraampjes”, zegt Marlies. “We gaan in de bomen aan de zijkant ook allemaal lichtjes hangen, zodat het er echt sfeervol uit gaat zien.” Daniel: “We hebben zelfs schapen aan de andere kant van de tent.” “En een zweefmolen”, vertelt Marlies trots.

De Achterhoekse kerstmarkt is geopend op 10, 11 en 12 december en op 17, 18 en 19 december van 11.00 tot 18.00 uur.


deachterhoekse kerstmarkt.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier