Symfonisch Blaas Orkest Gaanderen in repetitie. (foto: Roel Kleinpenning)
Symfonisch Blaas Orkest Gaanderen in repetitie. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

Ook stilstaan bij treurige momenten

(door Carla van der Meer)

Doetinchem - Symphonisch Blaasorkest Gaanderen (SBOG) viert dit jaar haar zestigjarig jubileum en dat gebeurt met vier heel verschillende concerten. Op zaterdag 21 april geeft SBOG een Memorial Concert in Doetinchem. "In de zestig jaar hebben we heel wat uiteenlopende dingen meegemaakt", zegt voorzitter Wim Papperse. "We willen ook stilstaan bij de ernstige momenten."

"Het is een plechtig concert", vervolgt Papperse. "We nemen de momenten van verdriet mee, waarbij we stilstaan bij muzikanten die ons op jongere en oudere leeftijd zijn ontvallen. Het concert wordt geopend met de hymne To My Country. Ook worden delen uit The Armed Man ten gehore gebracht. Maar we spelen ook Songs of Liberation dat we tijdens het Bevrijdingsconcert in 2017 gespeeld hebben." "Dit is de tweede keer dat ik zo'n bijzonder jubileumjaar meemaak", zegt dirigent Joop Boerstoel. "We zoomen in op de diversiteit en dat is ook meteen de uitdaging. De muziek die we spelen is heel toegankelijk. Met Songs of Liberation waan je je terug in de tijd, maar de muziek is wel geschreven voor een orkest zoals dat nu is. Het sluit heel mooi aan op het koor en de solisten. We hebben een groot koor met 110 zangers dat samengesteld is uit de koren van Ben Simmes: het Gaanderens Mannenkoor, het parochiekoor Gaanderen en Bergh's Vocaal en enkele solisten, waaronder de sopranen Ellen Pieterse, Marjo Harmsen en Ans Weide en de tenor Hans Vriezen." Na de pauze wordt Behind the Lines gespeeld. "Componist Carl Wittrock heeft dit in 2015 geschreven ter gelegenheid van 70 jaar bevrijding in Nederland", vertelt Boerstoel. "Wittrock verstaat de kunst om toegankelijke, maar ook uitdagende muziek te schrijven.

Het Memorial concert van SBOG op zaterdag 21 april start om 20 uur bij de Nederlands Gereformeerde Kerk aan de Bilderdijkstraat 3 in Doetinchem. Kaarten in de voorverkoop: 10 euro. Aan de kassa 12,50 euro. Voorverkoop is bij Koenders 't Ware Huis in Gaanderen en via sbo-gaanderen.nl.

Meer berichten