Ruud Koornstra.
Ruud Koornstra. (Foto: PR)

Startbijeenkomst over duurzaam ondernemen

Doetinchem - Doetinchemse ondernemers zijn van harte welkom tijdens de startbijeenkomst van Doetinchem Onderneemt Duurzaam op dinsdagavond 10 april in Schouwburg Amphion. Belangstellenden worden wegwijs gemaakt in energiebesparingsmogelijkheden. Duurzaam ondernemen loont, zo is inmiddels wel duidelijk. Maar wat is de beste aanpak? Daarover vertellen ondernemers die al over de nodige praktijkervaring beschikken. Ook de Nationale Energiecommissaris Ruud Koornstra weet er alles van. Hij houdt ongetwijfeld een boeiend verhaal over het thema.

De Achterhoek wil vooroplopen in duurzaam en innovatief ondernemen. Dat biedt uit bedrijfseconomisch perspectief volop kansen. Maar ook het milieu is ermee gebaat. Want wie wil de wereld niet op een goede manier achterlaten voor zijn kinderen en kleinkinderen. Met relatief kleine aanpassingen kan het energieverbruik al fors worden verminderd. Doel is om als regio in 2030 energieneutraal te zijn en een flinke aanzet te geven naar een circulaire Achterhoekse economie. In navolging van een pilotproject in Ruurlo gaat nu ook Doetinchem collectief aan de slag met het actuele vraagstuk. Doetinchem Onderneemt Duurzaam (een onderdeel van Achterhoek Onderneemt Duurzaam) zal zich daar de komende tijd voor inzetten. Het project is een initiatief van de Samenwerkende Industriële Kringen Achterhoek (SIKA), waarin de Achterhoekse gemeenten, VNO-NCW Achterhoek en de Omgevingsdienst Achterhoek participeren. De provincie Gelderland en de gemeenten ondersteunen de inspanningen.
Zonnige bedrijven in Doetinchem
Ook de mogelijkheden die het AGEM project Zonnige bedrijven in Doetinchem ondernemers biedt, worden gepresenteerd. Dit project is gericht op het plaatsen van zonnepanelen op bedrijfsdaken met een oppervlak van meer dan 500 m2. 


Gratis DOE-scan en maatwerkadvies
Concreet kunnen ondernemers in Doetinchem gratis een MKB Energy CheckUp laten uitvoeren.  Het betreft een online scan waarmee in korte tijd duidelijk wordt waar besparingen kunnen worden behaald. Daarnaast kunnen ondernemers gebruik maken van een DOE-scan, een intensieve duurzaamheidsscan die al voor de nodige resultaten heeft gezorgd. Zo krijgen ondernemers inzicht in de manier waarop ze hun concurrentiepositie kunnen verbeteren door duurzaam te ondernemen. Maar er ontstaat ook een gedetailleerd overzicht van de maatregelen die mogelijk zijn om de energiekosten te verminderen. Een deskundige geeft een duidelijk maatwerkadvies over de opbrengsten, investeringen, subsidies en financiering. Het is zo een ideaal uitgangspunt voor het nemen van beslissingen. Het is de bedoeling dat naast individuele zaken aan de orde komen, maar dat er ook gezamenlijk stappen worden gezet. Dan kan er maximaal worden geprofiteerd van de voordelen. Het vervangen van verlichting door led, het plaatsen van zonnepanelen, elektrisch transport, isolatiemaatregelen, het optimaal inregelen van klimaat- en perslucht systemen, hergebruik van afval en het benutten van windenergie zijn voorbeelden van duurzame oplossingen.

De startbijeenkomst van Doetinchem Onderneemt Duurzaam wordt gehouden op dinsdag 10 april vanaf 19.00 uur in Schouwburg Amphion in Doetinchem. Ondernemers zijn van harte welkom. Na afloop is er gelegenheid om direct in te schrijven voor de gratis scans of deelname aan het project Zonnige bedrijven in Doetinchem.
Meer informatie op www.achterhoekonderneemtduurzaam.nl
 

Meer berichten