Aafke, Mirte, Valerie en Kiki in de natuurspeeltuin in Schöneveld. (foto: Roel Kleinpenning)
Aafke, Mirte, Valerie en Kiki in de natuurspeeltuin in Schöneveld. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

Schöneveld uitgekozen voor project

(door Hans Hissink)

Doetinchem - Samen met Jantje Beton en Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid (IVN) start de gemeente Doetinchem het project Gezonde Buurt in de wijk Schöneveld. Tamara Otten is wijkregisseur in de Doetinchemse wijk en is trots op het feit dat het project in 'haar' wijk plaats vindt. "De activiteiten gaan helpen om de bewoners gezond te houden."

Doel van het project Gezonde Buurt is om de wijk Schöneveld gezonder te maken. Met gezonder wordt bedoeld dat buurtbewoners elkaar ontmoeten en meer contact met de natuur hebben, dat kinderen langer, vaker en gevarieerder buitenspelen en dat zij opgroeien in een fijne omgeving.

Het project sluit naadloos aan op de wijkgerichte gezondheidsbevordering uit de wijkprogrammering Samen Sterk in Schöneveld. Daarnaast is Schöneveld ook benoemd tot JOGG wijk (Jongeren op gezond gewicht) waar dit jaar mee gestart wordt.

Er is een projectgroep samengesteld waarin onder meer vertegenwoordigers van Jantje Beton en IVN zitten, maar ook twee wijkbewoners, de buurtcoach en een afgevaardigde van woningstichting Sité. Stichting Doetebol en Bewonersgroep Schöneveld zijn al actief in de wijk en worden nauw betrokken bij het project.

Wijkregisseur Tamara Otten legt uit waarom het project zo belangrijk is: "Met de activiteiten die binnen het project georganiseerd gaan worden hopen we mensen bewust te laten worden dat buiten zijn gezond is en dat een fijne buitenruimte daar invloed op kan hebben." De start van het project is eind mei. "Het begint met een kick-off voor buurtbewoners waarbij enkele leuke activiteiten plaats vinden. Deze worden mede georganiseerd door studenten van het Graafschap College. Twee weken na de kick-off vinden er buurtsafari's plaats voor kinderen en volwassenen. Er zal dan verkend worden waar bewoners behoefte aan hebben en er worden dromen opgehaald. Allemaal in het teken van een groene en gezonde buurt", vertelt Otten enthousiast. Over wat het project de wijk Schöneveld uiteindelijk kan brengen is Tamara Otten heel duidelijk. "Het ideaalbeeld is dat het mee helpt in de preventie. Bewoners zo gezond en gelukkig mogelijk laten leven binnen hun eigen leefomgeving. Daarnaast hopen we met de activiteiten bijvoorbeeld de eenzaamheid bij bewoners tegen te gaan. We hopen bovendien ook dat kinderen en volwassen een blijvende stem hebben en actief invloed kunnen uitoefenen op hun eigen buurt."

Project Gezonde Buurt loopt twee jaar en eindigt in april 2020.

Meer berichten