De zwerfvuilbrigade Natuurpark Overstegen
De zwerfvuilbrigade Natuurpark Overstegen (Foto: Stichting Landschapsbeheer Gelderland)

Informatieavond over Zwerfafvalbrigade Gaanderen

Gaanderen - Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) houdt in samenwerking met Buha bv een informatieavond over een nieuwe aanpak van zwerfafval.

De informatieavond vindt plaats op dinsdag 24 april om 19.30 uur in wijkservicecentrum De Trefkuul, Pelgrimstraat 59a in Gaanderen. De avond start om 19.30 uur.

"Zonder zwerfafval is het landschap nog veel mooier", stelt Stichting Landschapsbegeer Gelderland. De nieuwe aanpak voor het opruimen van zwerfafval houdt in dat buurtgenoten een Zwerfafvalbrigade oprichten. "Samen met buurtbewoners regelmatig zwerfafval opruimen geeft voldoening en is nog gezellig ook. Bovendien bereik je samen meer. Het resultaat is dan ook al snel zichtbaar: een schone omgeving."

Vorig jaar zijn er in Doetinchem met succes twee Zwerfafvalbrigades opgezet. Ze zijn regelmatig in het nieuws geweest met hun opruimacties. Buha bv, het bedrijf dat in opdracht van de gemeente Doetinchem de openbare ruimte onderhoudt en beheert, is enthousiast over de resultaten van de brigades. Het bedrijf gaat er vanuit dat ze een waardevolle aanvulling zijn op reeds bestaande initiatieven om zwerfafval aan te pakken. Daarom is het de bedoeling om dit jaar zowel in Gaanderen als in Wehl een Zwerfafvalbrigade op te richten.

Zwaan-kleef-aan

Tijdens de avond krijgen bezoekers een presentatie over landschap in de eigen omgeving. Er is aandacht voor het probleem van zwerfafval, dat het landschap ernstig ontsiert. Het nieuwe concept van zelfredzame Zwerfafvalbrigades wordt uitgebreid toegelicht, dé oplossing voor een schoner landschap. Het accent ligt hierbij op een positief en een gezamenlijk resultaat: het is leuk om samen zwerfafval op te ruimen en het hoeft niet lang te duren. Iedereen kan het initiatief nemen en u doet alleen mee als hij of zij zin en tijd heeft. Dat stimuleert anderen om ook aan de slag te gaan en zo ontstaat een zwaan-kleef-aan effect.

Aandacht voor streekeigen landschap

Stichting Landschapsbeheer Gelderland zet zich in voor een vitaal, beleefbaar en herkenbaar streekeigen landschap. SLG heeft geen eigen terreinen en werkt altijd samen met anderen, zowel organisaties als burgers. Het aantal aangesloten vrijwilligersgroepen in Gelderland is op dit moment ruim 300, met in totaal meer dan 8600 vrijwilligers.

Zwerfafvalbrigades ook in andere gemeentes

In Kilder (gemeente Montferland) is in januari vorig jaar de eerste Zwerfafvalbrigade van start gegaan. Ook in de gemeenten Heerde, Ede, Renkum, Apeldoorn, Geldermalsen en Hattem hebben bewoners inmiddels de handen uit de mouwen gestoken. Binnenkort gebeurt dat in nog meer gemeentes. Kijk voor een overzicht van alle Zwerfafvalbrigades op www.landschapsbeheergelderland.nl.

Meer berichten