Foto: Ben Beijer
Ben Beijer bekijkt 't anders

'Goede morgen Doetinchem'

Vorige week kregen panelleden van het platform www.goedemorgendoetinchem.nl een uitnodiging mee te denken over de toekomst van morgen, tijdens de te houden energieateliers in de gemeente. In eerste instantie dacht ik; okay, morgen kan ik nog overzien als ouder wordende jongere. Wij plannen geen jaren meer vooruit, maar genieten van vandaag.

Als onze kleinzoontjes echter een dag later enthousiast vertellen over een project op school en ze naar aanleiding van het Jeugdjournaal heel trots vertellen dat ‘hun pappa’ al heel lang warmte uit de grond haalt, blijkt de toekomst toch dicht naast je te lopen. Denkend aan Groningen en kijkend naar kinderen kun je de kop niet in het zand blijven steken.

In 2030 wil de gemeente volledig zijn overgestapt op een duurzame energie voorziening. Dat is ambitieus of zoals wij zeggen: ‘Mo’k eerst nog maor eens zien ’. Als een doelstelling niet wordt gehaald wordt ik vaak aangesproken, daar iets over te schrijven. Niets menselijks is mij vreemd en doe ik dat, maar soms is die vraag misplaatst omdat we zelf de kans mee te beslissen hebben laten lopen. Zo’n kans krijgen we nu. Wij mogen als inwoner, ondernemer of grondeigenaar meebepalen welke mix van energiebronnen in onze buurt ingezet moet worden. Waar kiezen we voor en wat betekent dat voor uw directe buurt? Kiezen we zonnepalen in agrarisch gebied, een windturbine, energie uit maisteelt of GFT-afval? De gemeente zoekt betrokken inwoners die actief aan de slag willen, met het maken van concrete plannen voor het eigen woongebied. Men wil die betrokken inwoners belonen voor hun inzet, bijvoorbeeld met een buurtbarbecue. Maar eigenlijk is de grootste beloning een goede toekomst voor onze (klein)kinderen. Daarom steun ik de oproep, doe mee: 25 april IJzersvoorde,8 mei Gaanderen, 9 mei Wehl, 14 mei Doetinchem of 15 mei De Slangenburg. Dan zal het ook in de toekomst.                 Goed gaon

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden