Foto: Ben Beijer
Ben Beijer bekijkt 't anders

Column Ben Beijer: Ballonnetje

Vrijdag is het Koningsdag. Donderdagavond zal burgemeester Mark Boumans tijdens de zang- en muziekavond in Amphion m.m.v. Mooi Koor Man, harmonieorkest De Vriendschap en zangeres Marjo Harmsen het startsein geven voor de officiële feestelijkheden.

Veel feestvierders zullen zich als opmaat naar Koningsdag in de bruisende Koningsnacht storten met veel live muziek en dj’s in het centrum van Doetinchem. Er zullen geen (proef)ballonnen worden opgelaten denk ik, want dat blijkt niet meer te kunnen. Veel organisaties zijn bang voor protesten van mensen die zeggen zich zorgen te maken over de natuur. Ze zijn bang dat de ballonnen in zee komen.

De plasticsoep, ook wel de kunststofarchipel of drijvende vuilnisbelt genoemd, ligt in het noorden van de Stille Oceaan waar grote hoeveelheden plastic en ander afval drijven. Nu heb ik het idee dat er weinig papieren naamkaartjes van de 75 milieuvriendelijke ballonnen die inclusief het touwtje afbreekbaar zijn vanuit dat gebied terug gestuurd zullen worden naar de schoolkinderen in IJzendoorn, maar wind en haatmails kunnen tegenwoordig uit onverwachte richtingen komen. Vroeger defileerden duizenden landgenoten met zelfgebakken krentenmik als cadeau en getooid met oranje ballonnen en toeters langs het bordes van paleis Soestdijk. De high society dronk daar dan chocolademelk met een koninklijk vel in de paleistuinen. Het volk ging op bezoek bij de koningin, tegenwoordig komt de koning naar het volk. In Gaanderen zijn er al jaren kinderspelen. Wij deden vroeger aan zaklopen, hoepelen, eierlopen, touwtrekken en koekhappen. Dit jaar is er een supergrote survivalbaan, handboogschieten, friet vangen en een bananenrace. Hier zullen weinig actievoerders van elders op af komen. Maar ik houd m’n hart vast voor de spelletjes van de groepen 1 t/m 3, omdat er naast was ophangen en het brandweerspel ook koe melken en ezeltje prik op het programma staat. Als dieractivisten daar maar geen lucht van krijgen.        Goed gaon.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden