Patrick Berendsen en Karin Geurts van de organisatie. Ze vinden het belangrijk dat de dag in stand blijft. "Het is ook voor slachtoffers van andere oorlogen. Bij een herdenking moet je de mensen in het hart raken." Foto: Roel Kleinpenning
Patrick Berendsen en Karin Geurts van de organisatie. Ze vinden het belangrijk dat de dag in stand blijft. "Het is ook voor slachtoffers van andere oorlogen. Bij een herdenking moet je de mensen in het hart raken." Foto: Roel Kleinpenning (Foto: Roel Kleinpenning)

4 en 5 mei in Doetinchem

"Nieuw dit jaar is, aansluitend op de Dodenherdenking, het 4 mei concert met Karin Bloemen, Cas Miltenburg en Henny Haggeman", zeggen Karin Geurts en Patrick Berendens, mede-organisatoren van de activiteiten op 4 en 5 mei."Op 5 mei wordt weer het Bevrijdingsfestival gehouden."

Door Carla van der Meer

Doetinchem - "De Dodenherdenking om 20.00 uur op vrijdag 4 mei is heel belangrijk", vinden Geurts en Berendsen. "Door de jaren heen zijn er wel geluiden van mensen die zeggen 'het is al drie generaties verder', maar wij vinden dat die dag moet blijven. Het is ook voor slachtoffers van andere oorlogen", geeft Geurts aan. "Dit willen we behouden. We willen herdenken, maar we gaan verder", zegt Berendsen. "Joop Sars was de grote initiator van het Bevrijdingsfestival in Doetinchem. We organiseren dit in de geest van Joop, maar hebben het wel doorontwikkeld met het concert op 4 mei. De basis van het Bevrijdingsconcert op 5 mei is hetzelfde gebleven.

Bijzonder concert
De herdenkingsbijeenkomst op 4 mei blijft zoals die was. Nieuw is dat er om 20.30 uur een concert gehouden wordt in het Mark Tennant Plantsoen. We wilden goed starten en dat is gelukt. Het is een bijzondere dag en het wordt een bijzonder concert. We hebben Cas Miltenburg, een jong Doetinchems talent, een verhaal voorgedragen door Henny Haggeman, dat hij speciaal voor deze avond heeft geschreven, en een optreden met liedjes en tekst van Karin Bloemen. Zij is in staat om zowel de gevoeligheid te benadrukken en er een diepgang in te brengen, maar ook om een bepaalde luchtigheid te scheppen. Met haar teksten en muziek weet ze de herdenking voor een breed publiek toegankelijk te maken. Ze heeft een goede balans tussen diepgang en luchtigheid. Bij een herdenking moet je de mensen in het hart raken."

Zaterdag start het Bevrijdingsfestival in het Mark Tennant Plantsoen om 13.00 uur met optredens van onder andere DJ Danjah, Andrew Mullers Funk Collective en Midlive. Later in de middag laten Crystal Dream, Experience en AJ Plug van zich horen. "Het festival heeft nog steeds een lokale touch met lokale artiesten", zegt Geurts. "Behalve met AJ Plug. Ze is een in Nederland bekende blueszangeres." "Ieder uur is er een ander optreden", zegt Berendsen. "Crystal Dream treedt twee keer op waarvan ze één keer nummers van U2 spelen. Midlive brengt country folk en Ierse pubmuziek. Er zit voor iedereen iets bij." Kinderen kunnen zich vermaken met een springkussen of draaimolen.

Beide concerten zijn gratis toegankelijk. De plaatselijke horeca is ook op beide dagen in het plantsoen vertegenwoordigd.

Meer berichten