Charles Droste: "We brengen begin september onze speciale jubileumkrant uit waarin alle feestactiviteiten voor het komende seizoen uit de doeken gedaan worden." (foto: Roel Kleinpenning)
Charles Droste: "We brengen begin september onze speciale jubileumkrant uit waarin alle feestactiviteiten voor het komende seizoen uit de doeken gedaan worden." (foto: Roel Kleinpenning)

Jubileumactiviteiten jarig Amphion

(door Carla van der Meer)

Doetinchem - "Volgend seizoen is bijzonder omdat we ons 50-jarig jubileum vieren", zegt Charles Droste, directeur van schouwburg Amphion. "Maar dat vieren we sober, want al onze spaarcenten zitten in de gevelproblematiek. We willen vooral laten zien dat Amphion voor iedereen toegankelijk is. We starten het nieuwe seizoen in het tweede weekend van september met een feestweekend."

Voor de festiviteiten heeft Amphion een speciaal aantal gratis of heel laagdrempelige activiteiten zoals rondleidingen, speurtochten, workshops en heel goedkope voorstellingen. "We brengen begin september onze speciale jubileumkrant uit waarin alle feestactiviteiten voor het komende seizoen uit de doeken gedaan worden", geeft Droste aan. "Dit zijn activiteiten los van ons gebruikelijke programma. We hebben dus nog een aantal taartjes in de koelkast en die halen we er in september pas uit als het feest begint."

Droste kijkt tevreden terug op het afgelopen theaterseizoen. "Dat is uitstekend verlopen", laat hij weten. "We hebben 110.000 duizend mensen gehad bij professionele theatervoorstellingen. En 65.000 bij alle overige activiteiten, van amateurverveningen tot bedrijfsfeesten. Er zit een stijgende lijn in, maar dat is ook onlosmakelijk verbonden met het aantal activiteiten.

Theater van het jaar

Als kers op de taart werden we voor de derde keer verkozen tot theater van het jaar. Er is een bepaalde mate van trots bij iedereen die bij Amphion betrokken is. Dat helpt ook om meer producties naar Doetinchem te halen. Zoals komend seizoen musical The Addams Family. Dat wordt een enorm grote theaterproductie, waarbij de voorkeur gegeven is aan ons relatief kleine theater vanwege de gastvrijheid en de zaalbezetting. We hebben een zaalbezetting van bijna 80 procent. Het landelijk gemiddelde ligt op 65 procent."

Bekende namen

Dorste en medewerkers zijn nog druk bezig met het programmaboekje voor het komende seizoen, dat op 15 mei voor vrienden van Amphion en op 25 mei voor iedereen beschikbaar is. Op het moment van het interview is het programmaboekje nog een losse stapel drukproeven. Droste bladert er doorheen om er wat hoogtepunten uit te halen. "Ons publiek verwacht dat we zoals altijd weer een breed programma hebben waarin alle genres aan bod komen", zegt Droste. "Ook dit jaar is dat weer gelukt. We hebben weer veel toneel, dans, musicals, theaterconcerten en opera. Er komen diverse artiesten weer terug omdat er veel belangstelling voor is. Zoals Claudia de Breij, Richard Groenendijk, the Ashton Brothers, Hans Klok en The Analogues. Verder zijn er veel tribute-bands zoals Dire Strats en The Cosmic Carnival en The Bootleg Sixties. We hebben ook de musicals Soof en Evita. En Jon van Eerd komt met een musicalkomedie De tante van Charley. Ik verheug me ook op de toneelstukken Ma van Hugo Borst met Eric Corton, en Judas dat gaat over de dames in het leven van Holleeder. Verder kan het publiek genieten van King Lear, Expeditie Eiland en Naturally 7."

Meer berichten