Foto: Ben Beijer
Ben Beijer bekijkt 't anders

Memories

Helemaal toevallig was het niet dat er rond Bevrijdingsdag binnen twee groepjes mannen over de dienstplicht werd gesproken. De ene plek in het zonnetje met de vriendensoos. De verhalen werden steeds mooier en dat had niet alleen met het aantal glazen bier te maken. Ruim zestig procent van ons was in dienst geweest en had daar een geweldige tijd beleefd die ze niet hadden willen missen.

Aan de koffietafel bij de buren, startplaats om samen de tuin, wat heet, de bloembakken te doen was de score honderd procent. De conclusie was dezelfde. We leerden in dienst omgaan met totaal andere mensen, althans dat dachten wij.

De overheersende Amsterdammers, de werkers uit Rotterdam, en de gezellige Brabanders en Limburgers, die elkaar overigens veel minder gezellig vonden. Wij de boertjes uit Twente en Achterhoek vormden in het begin met jongens uit het noorden en Zeeland een blok tegen de arrogantie van de Randstad. Tot we tot de ontdekking kwamen dat we in het zelfde schuitje zaten en er dus beter samen het beste van konden maken. Je zou het de huidige generatie ook gunnen om elkaar beter te leren kennen al was het maar een half jaar. Jongens uit de Randstad en provincie en de jongens uit een totaal andere cultuur die op elkaar aangewezen zijn. Ze zouden elkaar net zo corrigeren en begrijpen zoals wij dat in dienst deden. Werkt een stuk beter dan van bovenaf.

Twee soosvrienden vonden dat ze niets gemist hadden, en het is lastig uit te leggen als je niet weet waar het over gaat. Dat is net als iemand met een super geluidsinstallatie uitleggen dat muziek uit de jukebox vroeger mooier klonk als je er een gulden ingooide om 10 keer achter elkaar, Are You Lonesome Tonight van Elvis te draaien en daar met je meisje op te dansen.

Nooit gemist? Ook jammer. Goed gaon.

Meer berichten