Nadia (l) en Hidde beginnen met een oudercafé in Doetinchem. Foto Roel Kleinpenning
Nadia (l) en Hidde beginnen met een oudercafé in Doetinchem. Foto Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

Ouders ontmoeten elkaar bij Oudercafé

Algemeen

Doetinchem – “We zijn op het idee gekomen om een Oudercafé te beginnen omdat we zelf de verbinding met andere ouders missen”, vertelt Hidde Borrias (25), die samen met zijn vrouw Nadia Borrias (28) dit initiatief genomen heeft. “Ik werd vrij jong vader”, zegt hij. “Er zijn nog weinig mensen met kinderen in onze omgeving en kennissenkring. Bovendien zijn we nieuw in Doetinchem. Dat geeft een bepaalde eenzaamheid. Die willen we met het Oudercafé doorbreken.”

Door Carla van der Meer

. Maar natuurlijk is het ook voor zwangeren, opa’s en oma’s.” Hidde en Nadia hebben twee zoontjes, een van net 2 jaar en een van drie maanden. 

Aansluiting met ouders

“Ik zat in een zwangerschapsgroep en ik merkte dat dat meerdere ouders de aansluiting met ander ouders missen”, laat Nadia weten. “We horen dat ouderschap soms eenzaamheid en onbegrip met zich meebrengt, want je leven verandert met een baby. Vrienden en familie zonder kinderen kunnen zich dat wat lastiger voorstellen. We missen ook informatie over hoe je je kind opvoedt. Ik heb het idee dat veel dingen verzwegen worden, bijvoorbeeld dat je boos wordt op je kind. Daar wordt niet over gepraat. Of hoe je je voelt na de bevalling.” 

Zowel Hidde als Nadia hebben Social Work gestudeerd. “We willen hier iets meer mee doen”, geven ze aan. “We hebben al contacten met Yunio en het consultatiebureau. We kunnen iets voor elkaar betekenen. Bij voorbeeld Home-start van Yunio. Home-start is voor gezinnen die alle ballen proberen hoog te houden en daar moeite mee hebben. Omdat wij in dit vak zitten, willen we laagdrempelig via het Oudercafé in contact komen met ouders die vragen hebben. Maar het is ook voor ouders zonder vragen, die gewoon voor de gezelligheid even een kopje koffie of thee komen drinken of ervaringen willen uitwisselen.”

Educatieve draai

Hidde en Nadia willen er ook een educatieve draai aan geven. “Daarom hebben we één keer in de vier of vijf weken een gastspreker die komt vertellen over een bepaald thema”, zegt Hidde. “Bijvoorbeeld een lactatiedeskundige, kinder-EHBO of babymassage.” Mocht er een keer geen deskundige zijn, dan vertellen Hidde en Nadia vanuit hun eigen expertise, bijvoorbeeld over het thema hoe ga je om met driftbuien. Ook voor henzelf is het leuk om contact te maken met andere ouders. “We hopen op een klik met andere ouders”, zegt Nadia. “Ik kom uit Oostenrijk, dus mijn familie woont ver weg. Ook de familie van Hidde woont niet naast de deur. Hij komt uit Lochem, maar de meeste familie woont in Twente. Daarom is het ook lastig om oppas te hebben.”

“Met kinderen kom je in een andere wereld terecht”, zegt Hidde. “Eerst was je zelf het middelpunt, daarna draait alles om de kinderen. Je doet alles in hun belang. Vrienden en familie zonder kinderen hebben niet altijd door welke impact dat heeft. We kunnen niet zomaar meer een avond op het terras zitten.” De locatie van het Oudercafé is bij Izzy Kafeetje aan de Spinbaan 21a in Doetinchem in het gebouw van Streeckgenoot. “Ouders hoeven zelf niets mee te brengen, want er is heel veel speelgoed voor de kinderen. Voor baby’s zijn er kleden waar ze lekker op kunnen liggen. Ouders kunnen even praten als de kinderen aan het spelen zijn. We hopen van elkaar te kunnen leren en dat het Oudercafé een groot bereik krijgt, zodat iedereen die hier behoefte aan heeft, ervan hoort”, vinden Nadia en Hidde. 

Het Oudercafé wordt gehouden op elke donderdagochtend van 10 tot 11.30 uur. Het eerste Oudercafé start op donderdag 16 februari. Er is een vrije inloop. Het is gratis. Alleen consumpties moeten betaald worden. Oudercafé is te volgen op Facebook via: oudercaféDoetinchem en op Instagram via: ouderschapbynature.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant