v.l.n.r. wethouder Ingrid Lambregts, het echtpaar Kortekaas,
Grietinus Kamps en Jan Jenniskens. Foto Henk van Raaij

v.l.n.r. wethouder Ingrid Lambregts, het echtpaar Kortekaas, Grietinus Kamps en Jan Jenniskens. Foto Henk van Raaij

Henk van Raaij

Nieuw Mispelplein aan de Oude IJssel

Algemeen

Doetinchem – Bezoekers worden in de toekomst door een nieuw plein verwelkomd voordat ze vanaf de Varkensweide de oude brug richting stad betreden en de Oude IJssel oversteken. In het kader van de herinrichting van het gebied rond de Oude IJssel waren de C.Missetstraat en het Parc of Dutch Dreams eerder al aan de beurt. De kern van het plan is het verbinden van de stad en de Oude IJssel en het creëren van een ander zicht op de stad en de rivier. Op maandag 13 maart verrichtte Wethouder Ingrid Lambregts de officiële opening.

Door Bert Vinkenborg

Waarom de naam Mispelplein? De bloemen van de mispel zijn al sinds Doetinchem in 1237 stadsrechten kreeg een vast bestanddeel van het stadswapen en verwijzen naar de legende over het ontstaan van Gelre. Het wapen veranderde in de loop van de eeuwen maar de mispelbloemen bleven. Het nieuwe plein heeft de stilistische vorm van een mispelbloem met vijf bloembladen, elk met een eigen functie, Op één bloemblad een fietsenstalling, op een ander bevindt zich een openbaar toilet, een derde is een zit-plein en de twee overige zijn groen en ecologisch.

99 Gietijzeren mispelbloemen

In 1986 bestond de stad Doetinchem 750 jaar. Om dat jubileum te vieren werd aan verschillende kunstenaarsgevraagd om een plan en ontwerp voor een door een lokaal bedrijf gemaakt kunstwerk te presenteren. Het ontwerp van het echtpaar Kortekaas werd verkozen. Het plan, een plein met 99 gietijzeren mispelbloemen, kon destijds door gebrek aan passende ruimte niet worden uitgevoerd. Nu met de realisatie van het Mispelplein die mogelijkheid er wel is zijn 99 door Nannoka Vulcanus in Langerak gegoten gietijzeren tegels met daarop een mispelbloem op het plein geplaatst.

Jan Jenniskens, in 1986 directeur van cultureel centrum “De Gruitpoort” en de initiatiefnemer van het eerste uur, vertelde over de achtergronden en de totstandkoming van het Mispelplein waarna wethouder Lambregts het nieuwe plein onthulde door samen met Jenniskens, het echtpaar Kortekaas en Kamps een dekzeil weg te trekken.

Heel bijzonder is dat het vanaf het eerste begin project37 jaar heeft geduurd voordat dit project gerealiseerd kon worden en dat nog steeds alle betrokkenen van toen er bij zijn. Ook de relatie met Vulcanus was er toen al. Huidig directeur Grietinus Kamps; “We hadden hetoriginele gietmodel van destijds nog onder het stof op de plank liggen.”

Jenniskens: “Er waren wel een paar hindernissen die genomen moesten worden. Het kunstwerk zou ergens komen waar de gemeente een plein ging aanleggen.”  Adelheid Kortekaas vult aan: ”Toen er vanuit de gemeente een herinrichtingsplan was gingen wij dat samen met Jan belopen. Wij mochten kiezen waar we het kunstwerk hadden gedacht. Eigenlijk waren we meteen al voor de plek waar het nu ligt. We werden onderdeel van het hele proces.”

Voor bezoekers die hun auto of camper op de Varkensweide parkeren en voor fietsers is nu op hun pad naar het centrum door het nieuwe Mispelplein een ander beeld van de stad ontstaan. Op de plek van de ontbrekende honderdste tegel komt een QR-code. Door die te scannen hoort de bezoeker het hele verhaal op de smartphone. De welkomsttekst op de wand naast het plein luidt:

De 100ste Mispelbloem ben jij

Het moment van onthulling.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant