Foto: Ben Beijer
Ben Beijer bekijkt 't anders

Ben Beijer bekijkt 't anders: Spanning

Bij het kijken naar de wereldkampioenschappen voetbal, voel ik geen spanning, en genoot van de wedstrijd Portugal-Spanje. Komt natuurlijk omdat wij niets te verliezen hebben.

Als ik in een stadion zit kan ik prima met spanning omgaan. Datzelfde gevoel heb ik tussen een groep mensen, zoals 20 mei de promotiewedstrijd van de Graafschap tegen Almere City. Spanning tot het eind, maar omdat er genoeg te lachen viel door opmerkingen van mensen om je heen breekt die spanning.

Als Nederland wel mee mag doen, blijf ik toch denken aan het winnende doelpunt van Argentinië in 1978. Mijn vader die tijdens voetbalwedstrijden meer sigaren op at dan ze daadwerkelijk rookte kreeg een hartaanval na die goal en overleed nog voor het eindsignaal. Hij keek in z’n eentje naar de wedstrijd (mijn moeder had niets met voetbal) en hij kon die spanning niet kwijt. Zo is de 116e minuut van die wedstrijd mijn leermoment geworden. Zorg dat je spanning met humor af kunt reageren. Mijn Pa had die humor ‘bijna’ tot het laatst en het was achteraf beter geweest als hij niet alleen had gekeken. Een paar uitspraken van hem gaan nu door mijn hoofd. Hij had er een vreselijke hekel aan dat mensen alleen maar over ellende spraken, dan kon hij zo maar zeggen: ’Ja, mensen het valt niet mee, zo heb ik gisteren nog een goede vriend naar het kerkhof gebracht.’ En na de stilte die dan viel: ‘Zijn overbuurvrouw van vroeger was overleden en hij had zelf geen vervoer’. In onze familie kwamen nogal wat gemende huwelijken voor, waar hij in tegenstelling tot mijn moeder geen probleem mee had. Hij kon dan voor het eten even om stilte vragen met de woorden: ’ Laten we bidden voor hen die het moeilijk hebben en hen die moeilijk doen.’ Ik heb daar van gemaakt:

Goed gaon

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden