Suzanne ter Harmsel: "De Kruisberg moet een hotspot worden voor lokale bedrijven." (foto: Roel Kleinpenning)
Suzanne ter Harmsel: "De Kruisberg moet een hotspot worden voor lokale bedrijven." (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

Reuring op de Kruisberg

door Carla van der Meer

Doetinchem - Voormalige gevangenis De Kruisberg staat leeg sinds de laatste asielzoekers in het voorjaar van 2017 vertrokken. Maar niet meer voor lang als het aan Suzanne ter Harmsel van De Stadmaker ligt. Zij is specialist in het herontwikkelen van leegstaande panden. "De Kruisberg moet een hotspot worden voor lokale bedrijven", vindt ze.

De gevangenis is een rijksmonument en is eigendom van het Rijksvastgoedbeheer. De locatie wordt beheerd door De Kabath Vastgoedbeheer. "Rijksvastgoedbeheer wil de gebouwen en het terrein verkopen aan één koper", zegt Ter Harmsel. "Maar die is lastig te vinden voor zo'n groot complex. We zijn hierover ook met de gemeente in gesprek. Er is eigenlijk geen toekomst voor deze gebouwen en het terrein van 25 hectare, want een ontwikkelaar wil dit gebouw niet kopen omdat er geen woningen gebouwd mogen worden op dit terrein. De gevangenis mag niet gesloopt worden omdat het een monument is. De gebouwen staan zo goed als leeg. Tijdelijk wonen hier zes mensen antikraak. We willen weer bedrijvigheid in de panden in de vorm lokale bedrijven die zich hier tijdelijk kunnen vestigen. Hoe lang dat precies is, kunnen we niet zeggen. Dat kan een jaar zijn maar misschien ook wel tien jaar. Als er een definitieve bestemming komt voor de panden, dan moeten de bedrijven eruit. Dat geven wij ook duidelijk aan. Tenzij de invulling van de tijdelijke bedrijven zo succesvol is, dat dit de definitieve invulling gaat worden. Dat is ook nog een mogelijkheid."

Inmiddels zitten al twee bedrijven in de voormalige gevangenis: Warrior Bootcamp Club en Katapult & Co. "We willen bedrijven een kans geven om te groeien tot volwaardige bedrijven", laat Ter Harmsel weten. "We zitten te denken aan een soort bedrijvenverzamelgebouw met een lunchroom. De meest uiteenlopende regionale bedrijven kunnen zich hier vestigen. Per bedrijf gaan we afwegen of het bedrijf hier past en in welk deel van de gebouwen het het best tot z'n recht komt. We willen ook sociaal maatschappelijk bezig zijn en de buurt iets teruggeven. We delen straks de locatie met elkaar. Hierbij is Noaberschap heel belangrijk. Het zou mooi zijn als verschillende bedrijven hier elkaar vinden en kunnen samenwerken. Ook de buurt is heel betrokken bij de invulling van deze locatie. Ze hebben ook een stem in welke bedrijven er komen. We willen een aanvulling zijn op wat er in Doetinchem al is, en geen concurrentie zijn met bijvoorbeeld De Steck in het centrum."

De huurders krijgen geen vast contract, maar een contract zolang het loopt. "We hebben speciale leegstandcontracten", legt Ter Harmsel uit. "We hebben wel een opzegtermijn. We willen hier een plek van maken waar bedrijven elkaar op allerlei gebieden kunnen ontmoeten, ook op het gebied van kunst en cultuur. We gaan het zien wat Doetinchem wil." Informatie of rondleiding: www.dekruisberggevangenis.nl.

Meer berichten