Frank Vonk en regisseur Sanne Huiskamp van theatergroep Niweto. (foto: Roel Kleinpenning)
Frank Vonk en regisseur Sanne Huiskamp van theatergroep Niweto. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

'Zadelpijn en ander damesleed'

door Carla van der Meer

Nieuw-Wehl - De Wehlse theatergroep Niweto ziet een lang gekoesterde wens in vervulling gaan. Ze mogen nu namelijk het theaterstuk 'Zadelpijn en ander damesleed' opvoeren. Dit was jarenlang niet mogelijk omdat de opvoeringsrechten voor een amateurtheatergroep niet te krijgen waren. Nu dit eindelijk gelukt is, is Niweto dolblij.

"Dit theaterstuk was een grote wens van een aantal speelsters in onze groep", vertelt Frank Vonk, voorzitter en spelend lid. "Ze wilden een keer een stuk waarin de dames de boventoon voeren en waar muziek en moderne thematiek aan de orde komen. Het boek van Liza van Sambeek is in 2007 ook verfilmd en daarin doen bekende namen mee als Monique van de Ven en Gijs Scholten van Aschat. Vanaf 2011 heeft het toneelstuk volle zalen getrokken. We wisten dat Wiske Sterringa een bewerking voor een toneelstuk had gemaakt. We hebben contact opgenomen en we waren dan ook erg blij dat we er mee aan de slag mogen. Het is een stuk dat aanslaat bij het publiek."

Niweto voert het theaterstuk daarom niet alleen drie keer in het Koning Beatrix Centrum in Wehl op, zoals ze gewoonlijk doen met hun opvoeringen, maar nu komen er ook twee extra opvoeringen bij de Gruitpoort in Doetinchem. "We verwachten dat we een groot publiek trekken", geeft Vonk aan. "In het stuk gaat het om zes vrouwen die al een tijd vriendinnen zijn en samen op fietsvakantie in Frankrijk gaan", laat regisseur Sanne Huiskamp weten. "Op die vakantie komen diverse geheimen van de dames aan het licht. Er komen ook zaken als verlies, ziekte en overspel aan de orde. Er speelt één heer in, Frank Vonk. Hij speelt de driedubbel rol van Victor, Yves en Hugo. Drie totaal verschillende mannen. Het theaterstuk bevat humor en rauwe elementen en er gebeurt er van alles. Er zit ook enigszins abstractie in. De dames zijn heel direct. Ze nemen geen blad voor de mond. Het stuk speelt in het nu. Dat is heel leuk."

"Het is ook tijdloos", geeft Vonk aan. "De grote thema's die voorbij komen, blijven ook in de toekomst spelen. Het publiek wordt meegezogen in het verhaal. Zo gaan mijn drie personages vreemd met verschillende vrouwen. We hebben wat improvisaties gedaan waarin ik de dichter Hugo moest zijn. Daar kwamen heel foute gedichten uit voort. Maar wel leuk om iets mee te doen." De zes vrouwen hebben ook allen kleine monologen met het publiek. Zo krijgt de zaal ook de gedachten en gevoelens mee van wat de vrouwen eigenlijk denken, en dat kan heel anders zijn dan wat ze tegen elkaar zeggen. "Er zit ook wat absurdistisch in", vertelt Huiskamp. "Het wrijft en schuurt af en toe en er zitten heel vileine dingen in."

Zadelpijn en ander damesleed is te zien op 9, 10 en 11 november in het Koningin Beatrixcentrum in Wehl en op 14 en 16 november in de Gruitpoort in Doetinchem.

Meer berichten