Samen optrekken bij Samen Doetinchem
Samen optrekken bij Samen Doetinchem (Foto: Majinka van Slijpe)

Projectjaar Samen Doetinchem feestelijk afgesloten

Doetinchem - Donderdag 28 juni is in aanwezigheid van wethouder Jorik Huizinga het participatieproject Samen Doetinchem voor dit jaar afgesloten. Deelnemers vertelden over hun ervaringen en ondertekenden de participatieverklaring. In september start het project met een nieuwe groep deelnemers.

Meedoen in de samenleving
Samen Doetinchem bestaat al sinds 2014. Elk schooljaar doen 40 tot 50 statushouders mee die diverse activiteiten ondernemen om zo beter te kunnen participeren in de Nederlandse en Doetinchemse samenleving. Twee projectdagen per week komt de groep, samen met deelnemers van Zozijn, bij elkaar bij voetbalclub DZC’68 (Sportpark Zuid), om onder meer samen te koken, te eten en te sporten. Op deze dagen wordt er ook vrijwilligerswerk uitgevoerd in samenwerking met Stichting Present. Daarnaast zijn er over de rest van de week activiteiten op andere locaties, zoals in de bibliotheek en bij de Gruitpoort. Afgelopen jaar is de focus nog meer komen te liggen op functionele taalontwikkeling, werknemersvaardigheden en sollicitatietraining, om zo de kansen op (betaald) werk van de deelnemers te vergroten. Het ondertekenen van de participatieverklaring is inmiddels, vanwege nieuwe regelgeving, een verplicht onderdeel van het programma geworden.

Succesvol jaar
In 2017-2018 deden 42 statushouders mee, uit 8 verschillende landen. Het merendeel van hen volgt een inburgeringscursus bij de Sector Educatie & Participatie van het Graafschap College. Naast de activiteiten op Sportpark Zuid bezoeken veel deelnemers ook regelmatig het Taalcafé in de Gruitpoort en taallessen in de bieb. “De meesten zijn zó gemotiveerd om hun Nederlands te verbeteren en verder te integreren,” vertelt projectcoördinator Majinka van Slijpe, “dat ze dit zeker zullen blijven doen, ook nu het project is afgerond. Een aantal van de deelnemers van dit jaar is inmiddels gestart in de logistiek- en horecaprojecten voor statushouders die mede zijn georganiseerd door het Graafschap College. Verder zijn er deelnemers die blijven meedoen aan activiteiten van Stichting Present, die vrijwilligerswerk hebben gevonden of die inmiddels zelfs een betaalde baan hebben. Mooie resultaten, en alle reden om het project volgend schooljaar weer op te pakken!” De deelnemers van Zozijn ontvingen op de feestelijke afsluiting een certificaat.

Samen Doetinchem wordt georganiseerd en uitgevoerd door Graafschap Re-integratie, Graafschap College Taalschool, DZC’68 en Zozijn. Belangrijke partners zijn de gemeente Doetinchem, Laborijn, Bibliotheek West-Achterhoek, De Gruitpoort en Stichting Present.

Zie ook: www.facebook.com/SamenDoetinchem

Meer berichten