Theaterfabriek Gekkoo brengt 'Nachtdroom' in het Ferrobos. Vlnr: Menthe, Pien, Resa, Gerianne en Maureen. (foto: Roel Kleinpenning)
Theaterfabriek Gekkoo brengt 'Nachtdroom' in het Ferrobos. Vlnr: Menthe, Pien, Resa, Gerianne en Maureen. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

Bijzonder stuk op bijzondere locatie

door Carla van der Meer

Gaanderen - "Nachtdroom is geïnspireerd op Midsummer night's dream van Shakespeare, maar dan een beetje anders", vertelt Linda van Aken, een van de hoofdrolspeelsters in dit theaterstuk van Theaterfabriek Gekkoo. Het is een mix tussen een spookje en een klucht. Nachtdroom wordt gespeeld op 12, 13, 14 en 15 juli in het Ferrobos in Gaanderen.

Linda speelt de rol van Ria, de ex-vrouw van boswachter Jan, gespeeld door Teun Ratering. "Jan heeft alleen maar oog voor de bomen in het bos. Ria kon daar niet meer tegen en heeft hem 15 jaar geleden verlaten. Ria wil heel graag een kind, en ze gaat op zoek naar een man", vertelt Linda. "Maar er is ook nog een aantal hitsige bruidjes wanhopig op zoek naar een man", laat Marleen Franken weten, die een van de bruidjes speelt. "De bruidjes weten elke keer als een stel een romantische ontmoeting heeft, dit weer af te kappen." "Uiteindelijk krijgt Ria een kind, maar niet van Jan", zegt Linda. "Ze weet eigenlijk zelf niet van wie dan wel, want ze kan zich er niets meer van herinneren. Het verhaal slaat dan behoorlijk op hol."

Bos met bonte figuren

Het bos van boswachter Jan wordt bevolkt door allerlei bonte figuren. Door de kakofonie aan al deze figuren raakt Jan helemaal de weg kwijt en ziet door de bomen het bos niet meer. Hij verlangt terug naar zijn tijd met Ria. "Roodkapje is het naïevelingetje van het stuk", vertelt Mali Mus over haar rol. "Ze is heel spontaan en vrolijk. Zo vrolijk dat het misselijkmakend is." "Het leukste is dat er in het stuk van alles gebeurt", vindt Linda. "Er zijn heel verschillende verhaallijnen die bij elkaar komen, of juist uit elkaar gaan. Het mengt zich. Het is moeilijk als verhaal samen te vatten." "Je ziet verschillende manieren van liefde", geeft Mali aan. "Het houden van elkaar, maar ook de vriendschap en iemand gewoon heel aardig vinden. Er zit veel verlangen in van de bruidjes." "Het liefdessymbool Cupido zit ook in het stuk", laat Pieter van Dijk van Gekkoo weten. "Die krijgt een menselijke twist, want hij heeft ook zo zijn verlangens." Dan is er ook nog de kwade bosgod Oberon en de wijze kabouters uit het Oosten, die horen dat het kind van Ria geboren is, en de sterren volgen op zoek naar het kind. Het is een gekke zomernachtdroom." "We hadden de midzomernachtdroom er wel bij, maar we hebben het ook losgelaten en zelf andere scenes gemaakt. Hierdoor is het een uniek stuk geworden", zegt Mali.

Gekkoo wilde dit stuk vorig jaar al spelen op 21 juni, de midzomernacht. "Maar dat lukte niet", geeft Pieter aan. "Het is nu dan wel niet precies de midzomernacht, maar het is wel zomer. Het stuk gaat over betovering, liefde en verlangen. Een aantal geliefden is compleet de weg kwijt. Er zijn veel dingen die niet lukken. Uiteindelijk vinden Jan en Ria elkaar weer. Het is een gek stuk, met een nogal knallend slot." Entree: kinderen 8 tot en 12 jaar 6 euro, 13 tot en met 18 jaar 7,50 euro, volwassenen 9 euro. Meer informatie en tickets: www.gekkoo.nl/tickets.

Meer berichten