Theatermaker Nadja Polman. (foto: Roel Kleinpenning)
Theatermaker Nadja Polman. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

Tegenstellingen in Retourtje Oosseld

door Carla van der Meer

Doetinchem - De Rotterdamse theatermaker Nadja Polman keert na 15 jaar weer terug in haar geboortewijk Oosseld. "Het was toen een echte volksbuurt", zegt ze. "Maar na 2010 is het een wijk met nieuwbouw en bestaande woningen. De wijk lijkt te bestaan uit tegenstellingen van nieuwbouwvilla's tot sociale woningen. Maar is dat ook zo? Het publiek ontdekt dit tijdens de theaterroute Retourtje Oosseld.

Retourtje Oosseld speelt zich op straat af. Vanaf de Zonneboom wordt er een dwarsdoorsnede door de wijk gemaakt, waar op diverse plekken voorstellingen te zien zijn. Het publiek loopt als groep van voorstelling naar voorstelling.

Dwarsdoorsnede van de wijk

Polman heeft deze voorstelling gemaakt samen met regisseur Kirsten Robben. Retourtje Oosseld wordt gespeeld door spelers van Goud van muziektheaterschool Grid. Drie van hen spelen reisgidsen, en ze nemen het publiek mee op reis door de buurt. Het voormalige koor Oosseld, nu zangvereniging Doetinchem Oost, werk ook mee aan de voorstellingen. En de kinderen van BSO De Zonneboom hebben iets gemaakt dat tijdens de voorstelling te zien is. "Het wordt een dwarsdoorsnede van de wijk", geeft Polman aan. "Van ouders met babyfoons tot ouderen met een scootmobiel, van individuen tot Graafschap-supporters, de kroegverhalen van café Masseling en de affaires in de buurt. Ik ben geboren in de Sniplaan, een schattig straatje. Toen ik zes was, zijn we verhuisd naar Lichtenvoorde. Later ging ik naar Rotterdam om te studeren. Ik doe de opleiding Theater en Maatschappij. Dit jaar kwam ik na lange tijd weer in mijn geboortewijk terug. Vroeger was het een hechte buurt. Je ging bij de buurvrouw een snoepje halen en de grotere kinderen pasten op de kleinere in de buurt. Iedereen kende iedereen en als je met iemand in de buurt ruzie had, dan had je meteen de hele wijk achter je aan. De oudere Oosseldnaren zeggen dat de wijk erg veranderd is en minder hecht is geworden. De nieuwe bewoners vinden juist dat iedereen je groet. Maar we leven nu sowieso in een maatschappij die steeds individualistischer wordt. Toen ik dit jaar terugkwam in mijn oude straat werd ik ontvangen alsof ik nooit weggeweest was. Het leek me leuk om te onderzoeken hoe de wijk nu is en of er wel zoveel verschillen bestaan. Ik heb heel veel gesprekken gevoerd met de oude en nieuwe bewoners van Oosseld en die verhalen heb ik in de theaterroute verwerkt." In Rotterdam heeft Polman al veel projecten in diverse wijken van de stad gedaan. "Dit is de eerste keer dat ik zelf iets in de Achterhoek opzet", laat ze weten. "In Rotterdam heb ik bij de interviews een paar keer voor een dichte deur gestaan, maar hier zijn zowel de oude als de nieuwe bewoners direct bereid om heel open te vertellen." De voorstellingen worden gespeeld op zaterdag 7 juli om 13, 15 en 19 uur en op zondag 8 juli om 12 en 15 uur. Kaartjes kunnen gereserveerd worden via: www.gruitpoort.nl/events. De plekken zijn beperkt.

Meer berichten