Een 'Tiny House' vertrekt van de bouwlocatie bij Bouwmensen Gelderland Oost
Een 'Tiny House' vertrekt van de bouwlocatie bij Bouwmensen Gelderland Oost (Foto: Graafschap College)

Studenten Graafschap College bouwen mee aan 'Tiny Houses'

Doetinchem - Op 4 juli was het zover, de grote verhuizing van twee ‘Tiny Houses’. De Tiny Houses werden gebouwd door studenten van het Graafschap College, in nauwe samenwerking met Bouwmensen Gelderland Oost, InstallatieWerk Didam en Vivax Housing.

Na een bouwtijd van een aantal maanden gingen de twee huizen op transport, van Doetinchem naar Kilder. Niet heel ver, maar wel met een paar ‘fijne’ rotondes en een moeilijk toegankelijke plaatsingslocatie, toch een leuke uitdaging voor de chauffeurs en de kraanmachinist. Maar de verhuizing verliep vlot en vlekkeloos. Al aan het einde van de ochtend stonden de Tiny Houses, die op wat aansluitingen na ‘klaar voor bewoning’ zijn, op hun definitieve plek.

Samenwerking met bedrijfsleven

“Het is een uniek project waarbij onze studenten ‘Gebouwde omgeving’ de kans krijgen om kennis op te doen van het hele bouwproces, van ontwerp tot oplevering, van installatiewerk tot elektro- en bouwtechniek,” aldus een trotse opleidingsmanager Jan Gersen van het Graafschap College. “Bovendien maken we gebruik van duurzame materialen, waarbij ook bij voorkeur gewerkt wordt met regionale partners. Hierdoor wordt de samenwerking en innovatie met het bedrijfsleven in de gebouwde omgeving gestimuleerd. Dat zijn natuurlijk doelstellingen die wij als Graafschap College graag onderschrijven.”

Eco-vriendelijk

De constructie van de twee ‘Tiny Houses’ vond plaats in een grote loods op het terrein van Bouwmensen in Doetinchem. “Er hebben zo’n 25 studenten van verschillende bouwopleidingen aan gewerkt, van Installatiewerk tot timmerman,” gaat Jan Gersen verder. De studenten vonden het prachtig om mee te werken: “Ze bouwen echt aan iets blijvends. In een paar maanden maken ze een compleet huis, dat ook nog eens voor een groot gedeelte zelfvoorzienend moet zijn. Dat betekent dat ze met allerlei moderne, eco-vriendelijke technieken in aanraking komen. Van state-of-the art isolatie tot zonnepanelen en afvalwaterverwerking. En dat alles binnen de vereiste compacte afmetingen die nodig zijn om met het huis nog de weg op te mogen.”

Meer berichten