Foto: Gerreke van den Bosch
Ben Beijer bekijkt 't anders

Ben Beijer bekijkt 't anders: Stank voor dank

Toen ik een opiniestuk over het debacle van de luchtwassers bij varkenshouders las, gingen mijn gedachten twintig jaar terug. Wij bezochten een vriend die in Brabant een vakantiehuisje had. Het regende en je kon vanwege de stank niet onder de veranda zitten. Tijdens de koop in januari had hij niets geroken.

Tien jaar later reed ik met m’n vijfjarige cadeaukleinzoontje door onze regio en kneep hij z’n neus steeds dicht, zeurende dat het hier stonk. Ik vertelde dat mijn opa vroeger een boerderijtje had met zes varkens en dat het daar niet stonk. Mijn les ging verder met de opmerking dat hij zich als stadsjongen niet aan moest stellen omdat we straks geen speklappen op de BBQ konden leggen als er geen varkens zouden zijn.

Mijn argumentatie werkte, bijna een kwartier. In 2007 is Nederland wettelijk in tweeën gedeeld op het gebied van geurhinder (Haags woord voor stankoverlast). Wij kwamen met dank aan de vele Kamerleden uit de Randstad onder dezelfde ruime norm als Brabant. Stank voor dank dus. Daardoor zijn er in onze regio mega varkensstallen bijgekomen waar men maatregelen moest nemen tegen de stank om een milieuvergunning te krijgen.

Wij Achterhoekers zijn al gauw van oordeel dat westerlingen niet moeten zeuren als ze niet tegen een beetje strontlucht kunnen. De overlast wordt de Autochtone Achterhoeker die hier al z’n hele leven woont, in de zomer en bij regen ook teveel. De varkenshouders krijgen ondanks een geldende milieuvergunning toch hoge boetes bij overlast, omdat de vaak zwaar gesubsidieerde luchtwassers niet blijken te werken. De overheid komt weer met nieuwe plannen en subsidies, maar heeft ook de plicht woongebieden stankvrij te houden. Zolang er geen functionerende apparatuur is en we de windrichting niet kunnen aanpassen is het zaak uitbreidingen tegen te gaan, voor wij net als half Brabant voor goed in de stank zitten. Goed gaon.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden