De act Foolpool uit Denemarken. (foto: Roel Kleinpenning)
De act Foolpool uit Denemarken. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

25e editie theaterfestival Doetinchem

door Hans Hissink

Doetinchem - Theaterfestival BuitenGewoon heeft inmiddels al een lange historie van bijna 25 jaar. In die tijd zijn er heel wat bijzondere, vernieuwende en spraakmakende acts voorbij gekomen. Afgelopen weekeinde was dat niet anders. "Alles wat je hier dit weekeinde ziet, is wereldtop. In de toekomst kan het misschien minder groot zijn, maar nog steeds heel bijzonder," zegt Sieb Engwirda.

Wethouder Maureen Sluiter omschreef het mooi in het programmaboekje. 'Een buitengewoon festival waar kunst, theater, cultuur, vernieuwing, nationaal en internationaal talent bij elkaar komen.'

Op verschillende locaties in de binnenstad van Doetinchem was theater en cultuur te zien en te beleven. Vier mensen die proberen te overleven op het dak van een ondergelopen huis in de Oude IJssel, een Italiaans echtpaar dat bellen blaast bij de kerk op het Simonsplein, het Nederlandse duo The Flying Dutchmen die improviserend met het publiek de meest verbazingwekkende stunts lieten zien en natuurlijk de reuzen van het Spaanse Carros de Foc die zaterdagavond samen met rond de 100 trommelaars een groots einde verzorgden van de campagne 'Het Rode Mannetje'. Zomaar een kleine greep uit de vele acts die te zien waren.

Edwin de Wilde is al 24 jaar vrijwilliger en werd daarvoor in het zonnetje gezet. "Het is ontzettend leuk om mee te mogen werken aan het theaterfestival. Ik heb het zien groeien naar wat het nu is en veel premières en grote voorstellingen mee mogen maken. Al zie je nooit zoveel van het festival zelf omdat je altijd druk bent als vrijwilliger. Dat is het leuke aspect. Maakt niet uit wat ik moet of mag doen, flyeren of kleine kinderen naar voren begeleiden zodat ze een voorstelling goed kunnen zien."
Matthieu, Susan en Sies van Wieringen uit Doetinchem zijn ieder jaar aanwezig bij het theaterfestival. "We hebben ons niet echt verdiept in het programma en kijken wel wat er langs komt," zegt Matthieu van Wieringen. Zijn zoontje Sies is enthousiast over The Flying Dutchmen en heeft er van genoten. "Waar gaan we nu naar toe?" vraagt hij vol verwachting aan zijn vader.
Yvonne Dales en Sandra Derksen lopen van de Oude IJssel naar het Simonsplein. "De voorstelling op het water was heel mooi. Dat belooft veel goeds voor wat we nog willen zien vanmiddag."
Sieb Engwirda is voorzitter van de Stichting Straattheater Doetinchem. "Vorig jaar is er een campagne bedacht richting deze 25e editie. Rick Groters kwam met het idee om het logo, het rode mannetje, tot leven te laten komen. Van het één komt het ander en samen met Hans Peter Helder ben ik naar Spanje geweest om te kijken naar de reuzen van Carros de Foc. Als je dan zaterdagavond alle vrijwilligers met een touw in de weer ziet om die poppen tot leven te brengen, dan voel je dat wel van binnen."

festivalbuitengewoon.nl

Meer berichten