Vlnr Yoeri van den Busken, Simon Kistemaker en Sjoerd Weikamp tijdens boekpresentatie De Kist (7 september 2016). Foto: Roel Kleinpenning
Vlnr Yoeri van den Busken, Simon Kistemaker en Sjoerd Weikamp tijdens boekpresentatie De Kist (7 september 2016). Foto: Roel Kleinpenning

‘Een boek met een lach en een traan’

Algemeen

DOETINCHEM – Er komt een vervolg op het boek ‘De Kist, de laatste culttrainer van Nederland’. Net zoals de eerste versie, wordt het vervolg geschreven door sportjournalist Yoeri van den Busken. “Het verhaal was nog niet compleet.”

Door Hans Hissink

“Het verhaal over Simon Kistemaker was op het moment van de lancering van het boek ‘De Kist’ in 2016 wél af. Hij werd erelid van de club en dat kon nog net meegenomen worden in het boek,” aldus Yoeri van den Busken. “In de jaren daarna was hij rustig in de Achterhoek gaan wonen, zoals hij van plan was, en zat hij iedere thuiswedstrijd op de tribune. Dan was het ook wat stiller geweest rondom Simon. Door alle lichamelijke ellende waar Simon en zijn vrouw Thea jarenlang door getroffen werden, bleek dat een hele ingrijpende tijd. Als je dan ziet wat er destijds gedaan is door de supporters van De Graafschap, dat was heel hartverwarmend. Inmiddels was het verhaal dus niet meer af.”

Veel veranderd
Er is inderdaad veel veranderd na het uitbrengen van het eerste boek. Eerst overleed Thea, de vrouw van Simon Kistemaker. Anderhalf jaar later, op 23 november 2021, overleed Simon, de laatste culttrainer van Nederland, zelf op 81-jarige leeftijd. Dit verlies heeft De Graafschap en de vurige aanhangers van ‘Het Kistendom’ hard geraakt. ‘Het Kistendom’, ontstaan door de passievolle Simon Kistemaker, wordt door veel supporters als een soort religie bestempeld.

Levensverhaal
Het levensverhaal van de meest tot verbeelding sprekende trainer van de Superboeren, werd door het magazine Staantribune uitgeroepen tot beste voetbalboek van 2016. “Veel mensen vroegen of er een vervolg zou komen omdat er daarna nog zo veel is gebeurd, zowel in positieve als negatieve zin,” volgens Yoeri van den Busken. “Met dit boek wordt de cirkel rondgemaakt.”

Ook Kistemaker-adept Jan Eggink uit Zelhem denkt er zo over. Als ballenjongen kwam hij voor het eerst op het trainingsveld in contact met Simon Kistemaker. Er onstond een vriendschappelijke band tussen beiden. De band was zelfs zo hecht dat hij en zijn vrouw Mariska waren uitgenodigd om bij de uitvaartceremonie van de oud-trainer aanwezig te zijn.

Schrijver Yoeri van den Busken, Jan Eggink, dochter van Simon, Linda en haar man Harald besloten de handen ineen te slaan. Speciaal voor de feestdagen en aan de vooravond van het jubileumjaar van De Graafschap wordt het boek ‘De Kist, Culttrainer en Superboer’ eenmalig in een geactualiseerde versie uitgebracht.

“Zelf wil ik het eigenlijk geen vervolg noemen op het eerste boek,” legt Van den Busken uit. “Want dat zaait misverstanden. Mensen denken dan dat er een tweede bijbel met het verhaal over Simon wordt uitgebracht. Met dit nieuwe boek wordt er voortgeborduurd op het andere boek. Met nieuwe bijzondere hoofdstukken waarin ook het einde van Simon beschreven staat, heel veel nieuw beeldmateriaal én een unieke bijdrage van Erik ten Hag wordt het in een hele nieuwe jas gegoten. Het boek wordt een beetje des Simon’s, met een lach en een traan.”

Teleurstelling
Tussen de regels door is wel een kleine teleurstelling te beluisteren. “Door De Graafschap werd het idee in eerste instantie heel enthousiast ontvangen. Vervolgens dooft dat enthousiasme als een nachtkaars. De club vond het risico in financieel opzicht te groot. Heel jammer, maar we wilden wel verder.”

Van den Busken vervolgt: “Richting de club heb ik toen de stekker eruit getrokken en ben ik samen met Jan, Linda en Harald op zoek gegaan naar de financiële mogelijkheden om het boek in eigen beheer uit te brengen. Dat gaat goed komen.”

Medewerking
“Met het verschijnen van dit boek is het levensverhaal van Simon echt af. Als je merkt hoe enthousiast en emotioneel Linda is en wat haar man Harald probeert te creëren, hoe betrokken Jan is en ook anderen waar we de medewerking van krijgen, dan is dat ontzettend mooi om te zien.”
“Dit boek zorgt ervoor dat het complete verhaal van de grondlegger van het D’RAN-voetbal voortleeft in de Achterhoek,” vult Jan Eggink aan.

Reserveren
Tot 1 oktober kan het boek gereserveerd worden. Wie tijdig één of meerdere exemplaren reserveert, krijgt een speciale vermelding in het boek én een uitnodiging voor de presentatie in december.

De prijs voor het boek is 19,95 euro en kan besteld worden door een email naar kleine-jantje@hotmail.com te sturen met naam, adres en telefoonnummer te sturen naar onderstaand e-mailadres. Een betalingsverzoek volgt dan in december.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier