Foto: Ben Beijer
Ben Beijer bekijkt 't anders

Komkommertijd

Het is dertig graden, en terwijl ik dit schrijf leggen de lopers van de vierdaagse in Nijmegen hun laatste kilometers (van dit jaar) af. Het blijft een raar fenomeen voor mij. Ik zie beelden op het journaal waar mensen in een oneindige rij dicht op elkaar lopen, niet omdat het moet maar voor hun plezier, al is dat niet altijd te zien.

Ik heb respect voor hun doorzettingsvermogen om onder deze omstandigheden zo’n prestatie te leveren. Als men dit als werk zou moeten doen, zou de arbeidsinspectie of FNV onmiddellijk ingrijpen. Een vierdaagse haalt blijkbaar onverwachte krachten naar boven.

Mijn oudtante Anna had om maar iets te noemen straatvrees, maar liep wel gewoon de avondvierdaagse, dat nam niemand haar af. Haar man, mijn oudoom had dat met fietsen. Zijn transportfiets stond al jaren te roesten in de schuur. Hij gaf de fiets een kleine onderhoudsbeurt en ging in de volle zon trainen voor de rit Parijs naar Dakar. Nog net op tijd zag hij op TV dat dit ook per (vracht)auto of motor kon. Als u een vaste lezer van deze columns bent weet u inmiddels dat ik bijzondere familieleden heb, die zelfs in de komkommertijd voor inspiratie zorgen. Ook mijn schoonouders waren heel bijzonder. Ik had een schat van een schoonmoeder, ik was al gek op haar toen zij nog leefde, meer hoef ik dan toch niet te zeggen. Zij had een slagerij, en leerde zo mijn schoonvader kennen. Hij was een echte vakman, en toen de eerste mensen uit een andere cultuur hier kwamen wonen werd hem dan ook gelijk gevraagd of hij onverdoofd een schaap zou willen slachten. Hij was daar principieel tegen, maar slachtte vooral verdoofd uit eigen belang, voor als hij zichzelf eens zou snijden. Daar dacht ik vandaag aan bij het snijden van snoeptomaatjes en minikomkommertjes. Goed gaon.

Meer berichten