Zonnesteek?

Een vriend van mij is vrijwilliger bij het stadsmuseum. Tijdens het warme weer kwam er een bejaard stel binnen. De dame was aan haar bonte kleding, kleur en vorm van kapsel te zien van het kunstzinnige soort en duidelijk, de akela van het stel. Hij volgde slechts.
Als ze ook de kunstuitleen bezoeken ziet de vrouw olieverfportretten van beeldend kunstenaar Rido Jansen uit Doetinchem. Zij is erg lovend over kleur, kwaliteit en vormgeving. Als ze verder loopt laat zij duidelijk horen dat een portret van een andere kunstenaar haar veel te schreeuwend is. Haar man mompelt zonder ook maar op te kijken, dat ze waarschijnlijk voor een spiegel staat.
Een van mijn ooms was een kunstenmaker, zo schilderde hij een benzineaansteker van een bekend merk. Op een tentoonstelling waar hij iets over zijn werk zou vertellen knipte hij die uit en stak hem aan. Je zou zweren dat het een echte Zippo was. Zijn zoon deed aan polsstokspringen. Niet zo hoog mogelijk maar voor het slootjespringen in Gaasterland, waar hij in de vijftiger jaren was om aan te sterken. Hij had daarbij een eigenaardige techniek. Hij sprong er midden in, met z'n hoofd naar voren, kom er maar eens op.
Uiteraard weet ik niet meer of dit soort zaken zich tijdens een hittegolf afspeelden en dat men misschien een zonnesteek had opgelopen. Wat ik nog wel weet, is dat ik samen met mijn broertje ooit te droge bremstruiken had aangestoken die we zelf niet meer uitkregen. We schrokken pas toen een buurjongetje zei; 'daar komt jullie pappa aan'.
Mijn vader bluste de vlammen vakkundig. Wij kregen geen straf omdat mijn vader zelf van branden hield. Niet om aan te steken, maar je kon hem er midden in de nacht voor wakker maken, dat deden wij dan ook, met een gieter.

Goed gaon.

Meer berichten