Bekhuis ruimt plastic op in de oceaan

Remko Alberink

Crowdfunding schoonmaakproject

Hoe komt een 21-jarige vrouw uit Doetinchem ertoe om de oceaan te willen ontdoen van plastic? Mariëlle Bekhuis legt het uit: ''Mensen beseffen gewoon echt niet dat er in 2050 meer stuks plastic in de oceaan liggen, dan er vissen zwemmen."
Om bij te dragen aan de oplossing gaat ze in oktober naar de Fillipijnen, voor die reis is ze nu een crowdfunding gestart (zie kader). Nu ik dit gezien heb, voelt het een beetje als een verantwoordelijkheid voor mij.

DOETINCHEM - Bekhuis vertoefde afgelopen jaar voor haar studie toegepaste gerontologie acht maanden op het eiland Curacao, een studie die specifieke problemen en vermogens van ouderen en hen daarbij helpt. Ze maakte er plannen en schreef een scriptie.

In haar nieuwe studie-omgeving, ontdekte ze ook het duiken. "Ik wilde altijd al leren duiken, dus daar heb ik twee duikbrevetten gehaald", zo legt ze uit. Het ene brevet mag ze 18 meter diep, met het andere dertig meter.
"Bij een van mijn duiken zag ik hoeveel plastic er in de zee ligt, dat was echt niet normaal."

Duikbrevetten

Na het halen van haar duikbrevetten hielp ze mee aan zogeheten 'Clean-up dives'. "Hier gingen we plastic opruimen en elke maand doken we al 19 kilo aan afval op. Dit trok mij erg aan want, ik vond en vind dat echt heel erg veel."

Nu weet iedereen dat afvalplastic doorgaans niet veel weegt, 19 kilo is dus een grote hoeveelheid. "De een verzamelt meer als een ander, maar het gaat erom wat je met zijn allen uit de zee haalt."

Het aanzien van al dat plastic liet haar niet meer los. "Het blijkt dus als wij zo doorgaan met ons plasticgebruik dat er in 2050 meer plastic is in de oceaan dan vissen. dat is toch haast niet voor te stellen."

Volgens Bekhuis, die inmiddels haar studie succesvol heeft afgerond, begint alles met de bewustwording van mensen. "Daar ligt in mijn ogen echt de sleutel tot gedragsverandering."

Visdraad

Dat dit met vallen en opstaan gaat, blijkt uit een voorbeeld dat ze zelf meemaakte. "Tijdens een van onze normale duiken met een groep, kwam ik afval in het koraal tegen, een soort visdraad om het koraal. Nu is het zo dat 0,2 procent van de oceaan koraal is, maar dat dit een kwart van het leven in de oceaan herbergt. Ik wilde het afval van dat visdraad opruimen, maar er waren ook duikers die het wél zagen, maar toch doorzwommen"
En toen kwam een handicap 'boven water drijven', zo ondervond ook Bekhuis. "Als duiker mag je nooit iets alleen, je hebt altijd een buddy nodig. Ik heb het nodige afval weg kunnen halen, maar niet alles. dan moet je door, dat geeft geen goed gevoel."

Woestijn

Soms voelt ze zich een roepende in de woestijn. "Dat we afval scheiden is al goed, Maar ik voelde dat ik hier wat mee wilde doen. Nu ik dat eenmaal gezien heb, voelt het toch een beetje als mijn verantwoordelijkheid."
En dus staat er een nieuwe reis gepland, maar nu specifiek met het doel om onder meer zoveel mogelijk afval te verzamelen. "Dit project heb ik gevonden een daarom vertrek ik op 13 oktober voor vier weken naar de Filipijnen voor een project genaamd 'Marine Conservation Philippines'. Hierbij ga ik helpen om de oceaan te verbeteren door plastic op te ruimen tijdens het duiken, onderzoek te doen naar het rif, stellages neer te zetten waar weer koraal aan kan groeien en les geven aan de lokale bevolking om ervoor te zorgen dat ook zij bekend worden met het feit dat een plasticvrije oceaan beter is voor het milieu en het ecosysteem", stelt Bekhuis enthousiast.

Zeeën
Waarom de Filipijnen, is een logische vraag. De zeeën en oceanen in de buurt hebben toch ook met dit verschijnsel te maken? Bekhuis: "Ik was op zoek naar een project waarin alle deelnemers het zelfde doel nastreven. Die zijn er niet zoveel ter wereld. Op de Filipijnen ben ik wel zo'n project tegengekomen."
Bekhuis vertelt er vol passie over. "Ik krijg eind september mijn diploma, het moest dus ook qua tijdspad aansluiten op dïe planning dit najaar.".

Missie
Is dat 'werk' ver weg, hier thuis in Doetinchem zet Bekhuis haar missie alvast voort. "Het is de bewustwording wat mensen hier kunnen doen. Alles wat we weggooien heeft een grote impact op ons ecosysteem. Ik zat net op een verjaardag, ook daar vertel ik de mensen allemaal wat ik in oktober ga doen. Daarom heb ik die crowdfunding ook gestart, zo kan iedereen een beetje helpen. Mijn initiatief levert louter lovende reacties op, en dat stimuleert mij enorm."

Meer berichten