Foto: Ben Beijer
Ben Beijer bekijkt 't anders

Ben Beijer bekijkt 't anders: Stamtafelpraat

Vrijdagmiddag liepen wij weer met een vaste groep naar de stadsbrouwer. Aan onze stamtafel voelen we een heerlijk verkoelend briesje. Om de waterhuishouding op peil te houden kiezen we een biertje. De bediening weet onze namen inmiddels feilloos in te brengen.

Harrie met i-e, zoals hij altijd zegt, blijft voor droge witte wijn gaan, maar dan wel in een longdrinkglas. Zijn vriendin wordt binnenkort aan haar ogen geopereerd omdat haar zicht dramatisch slecht is. Wij plagen dat we al niet begrepen wat zij in Harrie met i-e zag, nu wordt dat duidelijk.

Het gewenste eindresultaat zal tijd vergen, een voordeel om van de eerste schrik te bekomen, denken wij. Het stelletje kan er smakelijk om lachen.

Hij kwam afrekenen met een kruiwagen geld

Het blijkt dat een aantal tafelgenoten ook graag een appartement op loopafstand van de terrassen wil voor als het zicht minder gaat worden. ‘s Avonds hoor ik een verhaal over het plaatsen van een nieuwe keuken. De leverancier had er veel langer over gedaan dan afgesproken. Daar had de klant een passend antwoord op gevonden. Toen de rekening ‘wel op tijd binnen kwam’ vroeg hij of ze contant konden betalen? Graag, was het antwoord. Voor klinkende munt ben ik vanaf acht uur op kantoor. Rond elf uur belde hij om te zeggen dat het tegen zat, en het twaalf uur zou worden. Om twee uur dat zijn vrouw en de auto kuren vertoonden en dat het later kon worden. De vervolgafspraken zette hij nog twee keer om. De laatste werd gemaakt voor de volgende vrijdagmorgen tien uur. Tegen half vijf kwam hij, drie man sterk afrekenen met een kruiwagen geld, waaronder veel klinkende munt.

Het was kwart over zeven toen men aan de laatste stapels twee euromunten begon, tot iemand per ongeluk tegen de tafel stootte en alles weer door elkaar lag. Goed gaon.

Meer berichten