Alex Sessink en Marieke Salemink, bestuursleden van de Pol in Gaanderen. (foto: Roel Kleinpenning)
Alex Sessink en Marieke Salemink, bestuursleden van de Pol in Gaanderen. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

De Pol in een nieuw jasje

door Carla van der Meer

Gaanderen - Sport- en Cultuurcentrum De Pol in Gaanderen heeft een metamorfose ondergaan. Een groot deel van dit centrum is in een nieuw jasje gestoken. De Pol houdt op zaterdag 1 september van 12 tot 16 uur open huis. Iedereen is welkom om het vernieuwde sport- en cultuurcentrum te komen bekijken.

Tijdens het open huis zijn er rondleidingen waarbij de bezoekers ook plekken te zien krijgen waar ze normaal niet komen. De rondleiding gaat onder andere door de vernieuwde centrale hal. Meteen bij binnenkomst is te zien dat hier het afgelopen jaar flink gewerkt is. De centrale hal met ovale balie is compleet veranderd. Net zoals bij een groot gedeelte van het gebouw ligt ook hier een nieuwe vloer. De wanden zijn fris wit geschilderd en de balie en deuren hebben een heldere blauw/groene kleur. De rondleiding gaat verder door de sporthal, de gymzaal, de kinderopvang en buitenschoolse opvang van Humanitas, het magazijn, de culturele zaal, buurt- en clubhuis De Trefkuul, waar ook Buurtplein zit, en het eveneens verbouwde sportcafé 't Pömpke.

De Gaanderense verenigingen hebben voor het open huis een programma samengesteld. De kinderen kunnen zich achter in de sporthal vermaken bij het springkussenfestival. "We hebben ook snelheidsmeters die bepalen hoe snel iemand een shuttle van Poona, de volleybal van Volga, de handbal van Minerva of de voetbal van VVG'25 kan laten gaan", vertelt Marieke Salemink-van der Burg, secretaris van stichting exploitatie De Pol. "In de gymzaal zijn er turndemonstraties van gymvereniging Tempora." In de culturele zaal geeft het saxofoonkwartet van Symfonisch Blaasorkest Gaanderen een concert en MPG heeft een presentatie in beeld en geluid. Ook geeft dansschool ACC Anique een demonstratie en het Gaanderens Mannenkoor laat eveneens van zich horen. "Voor de bezoekers zijn er gratis poffertjes en iets te drinken", laat Salemink weten.

"Het is wel te zien dat er het afgelopen jaar bij De Pol is verbouwd", zegt Salemink. "Dat was ook wel nodig", beaamt Alex Sessink, penningmeester van stichting Sport en Cultuur Gaanderen. "De verbouw is door onze beide stichtingen geïnitieerd. De sporthal is in 1973 geopend. In de loop van de jaren zijn er diverse delen aangebouwd, zoals de gymzaal en clubhuis De Trefkuul. Stichting Exploitatie De Pol heeft in januari 2016 het beheer overgenomen van de gemeente Doetinchem. We zagen door de bezuinigingen van de overheid, het pakket voor de inwoners van Gaanderen versoberen. Dat was voor ons reden om te zeggen: we doen het zelf wel. Daarvoor is de stichting drie jaar geleden in het leven geroepen. We werken met vrijwilligers. Verder betalen we kosten uit subsidies en de opbrengst van de huur." "Met deze verbouwing willen we aantrekkelijk zijn voor de mensen die hier komen", geeft Salemink aan. "We hebben ingezet op licht, lucht en transparantie. Verenigingen en particulieren kunnen hier ruimtes huren voor sport, vergaderingen of een feestje."

Meer berichten