Huub Veenes is een van de organisatoren van het koningschieten tijdens het Stadsfeest. (foto: Roel Kleinpenning)
Huub Veenes is een van de organisatoren van het koningschieten tijdens het Stadsfeest. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

Koningschieten op nieuwe locatie

door Hans Hissink

Doetinchem - In 1986 werd gevierd dat Doetinchem 750 jaar stadsrechten had. Vanaf dat moment is het Stadskoningschieten een vast onderdeel van het Stadsfeest. Dit jaar voor de 32e keer, maar voor de eerste keer in het Mark Tennant Plantsoen.

Vanaf het begin is Huub Veenes betrokken bij de organisatie van het Stadskoningschieten. Samen met Henk Berendsen, commandant van de schutterij in Stokkum, organiseert hij dit jaar het evenement dat op zondagmiddag plaats vindt tijdens het Stadsfeest. "We zijn begonnen midden op het Simonsplein en later naar de Omdraai verhuisd. Vervolgens werd de vogel op De Veentjes en de Grutstraat naar beneden gehaald. Dit jaar vindt het Stadskoningschieten voor het eerst plaats in het Mark Tennant Plantsoen."

Uitnodiging

Huub Veenes, die naast voorzitter van schietvereniging Prins Bernhard in Dichteren, ook commandant is van schutterij Sint Martinus Dichteren, schiet zelf ook mee. "Natuurlijk schiet ik mee, al heb ik niet de ambitie meer om Stadskoning te worden. Dat is mij in 1987 al gelukt. Het zou mooi zijn dat de vijf schutterijen in Doetinchem allemaal hun koning mee laten schieten. Bij deze nodig ik hen uit om zondagmiddag mee te doen om de felbegeerde titel in de wacht te slepen. Er worden zo'n 40 tot 50 deelnemers verwacht."

Er wordt geschoten met groot kaliber. "Met een oude Mauser karabijn met kogels 7x56 zal de vogel neergehaald worden. De verwachting is dat er zo'n 250 tot 275 kogels voor nodig zijn. De schietmast waarop de houten vogel is bevestigd, is één van de weinige die goedgekeurd is voor het schieten met groot kaliber," vertelt Veenes.

Het Stadskoningschieten vindt plaats op zondag 2 september. Inschrijven voor dit evenement kan vanaf 11.30 uur bij de schietmast in het Mark Tennant Plantsoen. Iedereen die 18 jaar of ouder is kan mee schieten. Legitimatie is verplicht. Kosten voor deelname is 8 euro.

Burgemeester Mark Bouwmans zal om 12.00 uur het openingsschot verrichten, de huidige Stadskoning Rob Mennink zal het tweede schot lossen. Vervolgens zal iedereen die zich heeft aangemeld heeft, om de beurt proberen om de romp van de vogel naar beneden te halen. Wie dat lukt mag zich een jaar lang Stadskoning noemen.
Naar verwachting zal het officiële gedeelte rond 14.45 uur afgelopen zijn. Daarna zullen de nieuwe Stadskoning en -koningin onder begeleiding van schutterij Sint Martinus Dichteren richting het Simonsplein gaan. De kersverse Stadskoning 2018 wordt daar door de burgemeester gehuldigd en de schutterij zal een vendelhulde brengen.

Rondom de schietmast in het sfeervolle Mark Tennant Plantsoen is er volop gelegenheid om een drankje en een hapje te nuttigen.

stadsfeestdoetinchem.nl

Meer berichten